Beordrer Pinochet arrestert

En dommer i Chile har beordret arrestasjon av eks-diktatoren Augusto Pinochet.

Augusto Pinochet i 1998
Foto: CLAUDIA DAUT / REUTERS

Dommer Alejandro Solis sikter den nå 91 år gamle Pinochet for å ha vært involvert i 36 tilfeller av bortføring, 23 tilfeller av tortur og ett drap.

Dette skal ha skjedd i et fengsel drevet av militærjuntaens hemmelige politi, hvor mange tusen mennesker ble torturert i årene 1974-1975.

Husarrest

Selv om dommeren nå har beordret Pinochet arrestert, blir eks-diktatoren ikke fengslet. Ifølge kilder i Santiago de Chile må han i stedet være i husarrest i hjemmet sitt.

Pinochet var også i husarrest sju uker i fjor forbindelse med en siktelse i en sak om bortføring og drap på tre ventreaktivister under diktaturet.

General Augusto Pinochet ledet juntaen som styrtet den folkevalgte presidenten Salvador Allende i 1973, og som hadde makten frem til 1990. selv fortsatt Pinochet som forsvarssjef til 1998.

Fører ikke frem

Både i Chile og i andre land har det vært gjort en rekke forsøk på å stille den tidligere diktatoren for retten for lovbrudd under diktaturet, uten at det har ført frem.

I 1998 ble han arrestert og satt 16 måneder i husarrest i Storbritannia, etter at en spansk dommer krevde ham utlevert til Spania for tortur av spanske statsborgere.

Engelske domstoler, og til sist også lovlordene i Overhuset, kom imidlertid til at Storbritannia i henhold til de lovene som gjaldt den gang forbrytelsene skjedde, ikke kunne utlevere et tidligere statsoverhode til et annet land.

Pinochets hjem, hvor han trolig blir sittende i husarrest
Foto: HO / AP

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt