Obama benådet thanksgiving-kalkunen «Liberty»

Kalkunen «Liberty» og dens vara «Peace» ble benådet av president Barack Obama i dag og slipper dermed å havne på middagsbordene når amerikanerne markerer takksigelsesdagen torsdag.

Video 019d780d-05fe-40be-86f3-5c055b46d384.jpg

Obama benåder thanksgiving-kalkunen «Liberty».

På torsdag skal amerikanerne feire takksigelsesfesten, thanksgiving.

Kalkunene «Frihet» og «Fred» kunne endt opp ved siden av søtpotetene i Det hvite hus. Men i tradisjonen tro benådet presidenten i USA en dødsdømt kalkun (og en vara) i forkant av dagen.

Det er 64. gang USAs president benåder en kalkun (og en vara) i forkant av den største familiehøytidsdagen i USA, den eneste felles fridagen i landet.

Anders Tvegård

NRKs korrespondent Anders Tvegård var på plass under den årlige seremonien.

«Liberty» og «Peace» er 19 uker gamle, veier 20,5 kilo og kommer fra Minnesota. Navnene fikk de etter en konkurranse der amerikanere kunne sende inn forslag til foreningen for Minnesotas kalkunfarmere.

Delstaten Minnesota produserer flest kalkuner i USA. Liberty og Peace fikk konkurranse fra 30 andre gode kalkunkandidater, men trakk til slutt det lengste strået.

Årets benådede kalkuner ender opp på Mount Vernon i Virginia, der George Washington bodde. Publikum kan se kalkunene under juleutstillinger der.

Kalkunenes oppdrettere fra Minnesota, samt et pressekorps på rundt førti personer, og et titalls spesialinviterte gjester møtte opp utenfor Det hvite hus i dag for se presidenten gjennomføre sin årlige plikt.

Dette er en av pliktene Obama kan gjøre uten godkjennelse fra en kongress som vanligvis jobber mot ham, og det var noe presidenten gjorde klart innledningsvis i sin tale under benådingen.

– Mange av dere vet at jeg i det siste har utført oppgaver som ikke krever godkjennelse fra kongressen. Vel, her er enda en. Vi klarer ikke vente med å skåne disse kalkunene, sa presidenten.

Obama2

Obama-døtrene er glade for at kalkunenes liv blir spart.

Foto: NRK

SISTE NYTT

Siste nytt