NRK Meny
Normal

Benådet gjerningsmannen

Mannen som gjorde Ameneh Bahrami blind, skulle straffes ved selv å gjøres blind. I siste minutt benådet Bahrami sin gjerningsmann.

Amneh Bahrami

Ameneh Bahrami viser frem et bilde av hvordan hun så ut før hun ble kastet syre på. Nå har den iranske kvinnen bestemt seg for at gjerningsmannen ikke skal få sin gjengjeldelsesstraff.

Foto: LLUIS GENE / AFP

I 2004 ble iranske Ameneh Bahrami blind etter at medstudent Majid Mohavedi kastet syre i ansiktet på henne, fordi hun ikke ville gifte seg med ham.

Bahrami fikk store skader i ansiktet og på kroppen. Hun ble blind på det ene øyet, og synet er sterkt nedsatt på det andre.

I 2009 dømte iranske myndigheter gjerningsmannen til å bli blind på begge øyne, ved at det skulle dryppes syre i øynene på ham. Takket vær offeret, slipper gjerningsmannen sin gjengjeldelsesstraff, ifølge Reuters.

– I sju år har jeg jobbet for gjengjeldelsesdommen, men i dag har jeg bestemt meg for å benåde ham, sier Ameneh ifølge nyhetsbyrået ISNA.

Gud snakker om gjengjeldelse i Koranen, men han anbefaler også benåding, siden det å benåde er større enn gjengjeldelse. Jeg ville gjøre noe mer betydningsfullt, sier hun.

Skapte reaksjoner

Konseptet «qisas», altså gjengjeldelsesstraff, brukes også i forbindelse med andre typer straffesaker i Iran. Straffereaksjonen har fått stor oppmerksomhet verden over. Norske myndigheter var av dem som fordømte straffemetoden.

– Å gjøre noen blind med syre er en grusom avstraffelse som ikke er et sivilisert samfunn verdig, sa statssekretær Gry Larsen i UD i en pressemelding tidligere i år.

Den iranske kvinnen har oppgitt den store, internasjonale medieoppmerksomheten som en av grunnene til at hun har valgt å benåde gjerningsmannen.

– Det virket som om hele verden satt og ventet på hva jeg ville gjøre, sier hun.

Modig avgjørelse

En talsmann hos påtalemyndigheten i Iran beskriver Bahramis valg som modig, og myndighetene var innstilt på å utføre straffen helt til offeret sa ifra.

– Alt var klar for å utføre gjengjeldelsesstraffen, men hun benådet ham i siste øyeblikk, sier han.

Etter planen skulle straffen utføres i mai i år, men ble utsatt på ubestemt tid.

Det var også Bahrami som skulle utføre straffen, og har tidligere uttrykt å være tilfreds over dommen.

– Jeg har lidd mye de siste årene, men nå er jeg glad. Dommen er fullt ut i tråd med lovverket, og jeg vil gjerne fullbyrde den. Dersom det ikke går, skal en lege som justismyndighetene utpeker gjøre det, sa hun tidligere.

Nå har hun altså funnet det best å benåde gjerningsmannen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt