NRK Meny
Normal

Belmokhtar vil bytte gisler med terrorfanger i USA

Lederen for terrorgruppen som holder gisler fanget i Algerie vil løslate gislene dersom USA løslater to terrorister. Den ene terroristen er dømt etter bomber mot World Trade Center.

Mokhtar Belmokhtar

Ifølge nyhetsbyrået Agence Nouakchott d'Information (ANI) har spilt inn en video hvor han sier at gisler kan byttes mot to personer som soner terrordommer i USA.

Foto: - / Afp

Om lag 60 utenlandske gisler ved Statoil og BP sitt gassanlegg i Algerie er fremdeles ikke gjort rede for.

Terroristene bak gisselaksjonen tilbyr nå å løslate gislene på én betingelse: At USA løslater terrorfangene Afia Siddiqui og Omar Abdel-Rahman.

Den angivelige hjernen bak gisselaksjonen Mokhtar Belmokhtar skal ha framsatt kravet på video, ifølge nyhetsbyrået Agence Nouakchott d'Information (ANI). Denne informasjonen er ikke bekreftet.

Byrået skal ha løpende kontakt med noen av gislene og videoen skal ifølge ANI distribueres til internasjonale medier.

– Forhandler ikke med terrorister

USA sier i en uttalelse at man ikke kommer til å forhandle med gisseltagerne, som har foreslått å bytte gisler mot fengslede terrorister. – USA forhandler ikke med terrorister, sier Victoria Nuland til AFP.

Amerikanske myndigheter har ikke bekreftet hvor mange amerikanske gisler som befinner seg ved gassanlegget i Algerie.

  • Les siste nytt om gisseldramaet her

Dømt for bomber mot World Trade Center

Aafia Siddiqui

Afia Siddiqui soner en dom på 86 års fengsel for terror i USA.

Foto: Anonymous / Ap
Omar Abdel-Rahman

Omar Abdel-Rahman ble sammen med andre dømt for å stå bak bilbomben mot World Trade Center i New York.

Foto: HAI DO / Afp
World Trade Center 1993

Ambulanse og politi utenfor World Trade Center i New York 26. februar 1993. En bilbombe gikk av ved det nordlige tårnet. Seks personer ble drept og rundt 1000 ble såret. Omar Abdel-Rahman ble sammen med andre dømt for å stå bak bilbomben

Foto: MARIA BASTONE / AFP

Afia Siddiqui (40) er en pakistansk kvinne som av en amerikansk domstol er dømt til 86 års fengsel for drapsforsøk og terrorisme. Siddiqui skal ha skutt mot amerikanske soldater og FBI-agenter i Afghanistan.

Amerikanske myndigheter mener også at Siddiqui har hjulpet terrornettverket Al Qaida i deres forsøk på å utvikle kjemiske og biologiske våpen.

Hun var blant toppen på FBI sin liste over ettersøkte terrormistenkte personer da hun ble arrestert i Afghanistan i 2008.

Omar Abdel-Rahman, «den blinde sjeiken» er en blind egyptisk muslimsk leder som soner livstidsdom i Nord Carolina. Han ble sammen med flere andre dømt for å stå bak bilbomben mot World Trade Center i New York i 1993. Han ble beskrevet som en av Osama bin Ladens mest karismatiske geriljainstruktør.

Presidenten i Egypt, Mohammed Morsi, lovet under valgkampen i 2012 at han ville jobbe for en løslatelse av «den blinde sjeiken».

Gisseltakerne har iløpet av de to siste døgnene også krevd full tilbaketrekning av franske styrker i Mali, i tillegg til løslatelse av militante islamister i Algerie.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt