NRK Meny
Normal

Belmokhtar kan havne på USAs drapsliste

USA vurderer å sette hjernen bak gisselaksjonen i In Aménas, Mokhtar Belmokhtar, på en hemmelig drapsliste.

Mokhtar Belmokhtar

Mokhtar Belmokhtar kalles «Den enøyde», og har bygget sitt omdømme på kidnappinger og narkotikasmugling.

Foto: - / Afp

Høytstående medlemmer av Obama-administrasjonen ønsker å sette Belmokhtar på listen, ifølge avisen The Wall Street Journal.

Algerieren planla terrorangrepet på gassanlegget i In Aménas i midten av januar. 38 ansatte ble drept i angrepet, blant dem fem nordmenn.

29 medlemmer av Belmokhtars gruppe mistet også livet i gisselaksjonen, ifølge algeriske myndigheter.

Kan utvide med droneangrep

Mokhtar Belmokhtar, var tidligere en del av AQIM-nettverket, som står for «Al Qaida In Maghreb». Maghreb er en betegnelse på landene Vest-Sahara, Marokko, Algerie og Tunisia, og til dels også Libya og Mauritania.

Hvis Belmokhtar settes på drapslisten, betyr det at USA kan utvide aktiviteten i Nordvest-Afrika med droneangrep og mindre militæroperasjoner.

Det skal være militære medlemmer av administrasjonen samt etterretningsfolk som presser på for å få Belmokhtar på listen. Tidligere har det blitt meldt at USA allerede har begynt å jakte Belmokhtar med droner.

Artikkelen fortsetter.

Mokhtar Belmokhtar

I denne videoen, som ble publisert etter angrepet, sa Belmokthar at det var hans gruppe som stod bak gisselaksjonen.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Hemmelig liste

Amerikanske myndigheter har siden 11. september 2001 hatt en hemmelig liste over personer som skal tas «død eller levende». Pentagon og CIA har sine egne lister over personer de ønsker å ta av dage.

Belmokhtar har stått bak en rekke gisselaksjoner de siste ti årene, og han leder et stort og velorganisert smuglernettverk i der sørlige Algerie, Mali og flere andre land i de vestlige området rundt Sahara. Dette har han har tjent enorme pengesummer på.

Han er ettersøkt i mange Nord-Afrikanske land for gisseltaking og drap på en rekke vestlige statsborgere. I etterkant av angrepet på In Aménas har den ettersøkte terroristlederen, som kalles «Den enøyde», lagt ut video der han har advart mot at det kom flere angrep mot vestlige interesser i regionen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt