NRK Meny
Normal

Belgisk politi: Har funnet gjemmestedene til Paris-terrorister

Belgisk politi har funnet DNA-spor i tre leiligheter de mener terroristene brukte i ukene før angrepet som kostet 130 menneskeliv.

Terroristene som angrep Paris

Politiet har gjort DNA-funn som knytter Abdelhamid Abaaoud (28) til den ene av leilighetene. Saleh Abdeslam (26), den eneste av gjerningsmennene som er på frifot, knyttes til leiligheten i Brussel.

Foto: HANDOUT / Afp

 Abdelhamid Abaaoud

Abaaoud ble drept i en politiaksjon dem dager etter angrepet.

Foto: Uncredited / Ap

Ifølge belgisk politi ble leilighetene brukt som skjulesteder av terroristene i flere uker før de drepte 130 mennesker i et koordinert angrep mot Paris 13. november i fjor.

Eric Van Der Sypt, talsmann for den belgiske påtalemyndigheten, sier de tre tilholdsstedene ligger i Charleroi i Belgia, i Brussel og i den lille landsbyen Auvelais nær grensa til Frankrike.

Politiet opplyser at de to leilighetene i Charleroi og Brussel ble leid ut for et år i begynnelsen av september, det lille huset i Auvelais noe senere. Mennene som leide leilighetene skal ha brukt falske identiteter og betalt kontant.

Laster kart, vennligst vent...

Her er leilighetene terroristene skal ha brukt under planleggingen av angrepene.

Fant fingeravtrykk og madrasser

Ifølge nyhetsbyrået AFP har belgisk politi funnet fingeravtrykkene til mannen som er pekt ut som hjernen bak angrepet, Abdelhamid Abaaoud (28), i leiligheten i Charleroi. Politiet fant også Abaaouds DNA på madrasser.

Abaaoud, som er belgisk statsborger med marokkansk bakgrunn, har tidligere kjempet for terrorgruppe Den islamske staten i Syria. Abaaoud skal ha vært involvert i flere planlagte angrep mot mål i Europa og ble drept i en politiaksjon i bydelen Saint-Denis i Paris fem dager etter terrorangrepet.

Bilal Hadfi, Paris-terrorist

DNA-funn knytter Bilal Hadfi (20) til leiligheten i Charleroi. Hadfi var den yngste av angriperne, og sprengte seg selv i lufta.

Foto: - / Afp

Etterforskerne fant også DNA-spor etter Bilal Hadfi, den yngste av angriperne, i leiligheten i Charleroi. 20 år gamle Hadfi sprengte seg selv i luften utenfor Stade de France. Også i det lille huset i Auvelais ble det funnet flere madrasser.

Mulig bombefabrikk

I forrige uke meldte belgisk politi at de hadde funnet spor etter terror-etterlyste Saleh Abdeslam (26) i den ene av de tre leilighetene, i Schaerbeek i Brussel.

Abdeslam er den eneste av de antatte gjerningsmennene som fortsatt er på frifot.

Ifølge flere medier fant politiet også selvmordsvester og spor etter materiale som blir brukt til å produsere bomber i leiligheten i Brussel. Dette skal blant annet dreie seg om flasker som ble brukt til å blande eksplosivt stoff.

Avisa De Standard skriver at bombene som ble brukt i Paris-angrepet ble laget i Brussel-leiligheten. Det er ikke funnet eksplosiver i de andre leilighetene.

Abaaoud ble drept i en politiaksjon dem dager etter angrepet.

Abaoud ble drept i en politiaksjon i denne leiligheten i bydelen Saint-Denis i Paris.

Foto: Christophe Ena / Ap

Ble plukket opp i svart Seat

Ifølge vitner skal terroristene ha brukt en svart Seat Leon Hatchback da de angrep restauranten Le Petit Cambodge og baren Le Carillon. Minst 15 personer ble drept da angriperne skjøt mot restauranten og baren.

Ifølge etterforskerne kan de dokumentere at den svarte Seaten som ble brukt i angrepene stoppet i nærheten av skjulestedene i Charleroi og Auvelais før angrepet. Bilen ble funnet to dager etter angrepet, i den østlige Paris-forstaden Montreuil.

En annen bil, en sort BMW som terroristene leide, skal ha stoppet ved alle de tre skjulestedene, opplyser belgisk politi.

Stedet der Seaten ble funnet

Den sorte Seaten ble funnet i Paris-forstaden Montreuil, to dager etter angrepet. Bildet er tatt etter at bilen er fjernet.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt