NRK Meny
Normal

Belgisk drap- og voldtektsmann får aktiv dødshjelp

Han mener han er en fare for samfunnet og har bedt staten om hjelp til å ta livet sitt. Nå har Frank Van Den Bleeken fått medhold: Den 11. januar skal han få en dødelig sprøyte.

Frank Van Den Bleeken

Frank Van Den Bleeken mener livet i fengselet er ulevelig og mener selv at han er en fare for samfunnet utenfor.

Foto: VIRGINIE LEFOUR / Afp

Frank Van Den Bleeken er dømt for flere voldtekter og drap og har lenge bedt om å få dø av psykologiske grunner, melder avisen De Morgen. Etter nesten tretti år i fengsel og flere rettssaker har den 51 år gamle mannen fått medhold i sitt ønske om å dø.

Foreløpig sitter Van Den Bleeken i cella si, men fredag neste uke skal han overføres til sykestua i Brügge fengsel. På søndagen kommer han til å få en dødelig injeksjon, bekrefter en talskvinne for justisministeren overfor avisen.

I løpet av de siste årene har Van Den Bleeken blitt undersøkt gjentatte ganger av psykiatere. De har bekreftet at mannen er psykisk syk og at han, uten tilstrekkelig behandling, er en fare for samfunnet.

Nektet å bli vurdert for permisjon

Ifølge hans advokat Jos Vandervelpen, har han bedt om dødshjelp for å få en slutt på det han sier er en ulevelig psykologisk lidelse. Nyhetsbyrået AFP skriver at Van Den Bleeken selv mener han er en fare for samfunnet og har derfor flere ganger nektet å bli vurdert skikket for permisjon. Samtidig mener han livet i fengselet er inhumant, har han tidligere sagt i intervjuer.

Siden 1998 har Belgias mangelfulle omsorg for fanger blitt fordømt av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen 14 ganger, skriver De Morgen.

Flere fanger ber om dødshjelp

I september fikk Van Den Bleeken medhold av lagmanns retten i Brussel i at han hadde rett til å forlate dette livet. Etter dommen har minst 15 belgiske fanger hans eksempel og krever nå aktiv dødshjelp.

Ifølge belgisk lov må en pasient være voksen, i stand til å ta egne beslutninger, og selv gjentatte ganger ha uttrykt sterkt ønske om å dø for å kunne få innvilget aktiv dødshjelp. Pasienten må også lide av vedvarende og utålelige psykiske eller fysiske lidelser som ikke kan helbredes. I tillegg må tilstanden være alvorlig og skyldes sykdom eller skade.

Belgia legaliserte aktiv dødshjelp i 2002.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt