NRK Meny
Normal

Belgisk avis: - Et endeløst mareritt for et land

I Belgia øker kritikken mot at myndighetene ikke har klart å avverge terrorangrepene. Avisa Le Soir, skriver på forsiden i en lederartikkel i dag at "det er et endeløst mareritt for et land som er snudd på hodet".

Lys og roser etter terrorangrep i Brussel

MINNES OFRENE: Mange var møtt fram for å minnes ofrene for terroren i Brussel i går.

Foto: LAURIE DIEFFEMBACQ / Afp

Mens politiet jakter videre på mistenkte knyttet til terrornettverkene, øker kritikken mot myndighetene. Kritikken startet nesten umiddelbart etter angrepene tirsdag som kostet minst 31 personer livet i Belgias hovedstad. Mange spør seg hvordan angrepene kunne skje, samtidig som landet har hatt høy terrorberedskap etter angrepene i Paris i november i fjor. Flere spor pekte alt da mot Belgia og spesielt bydelen Molenbeek i Brussel.
Både innenriksminister Jan Jambon og justisminister Koen Geens har tilbudt seg å gå av, men statsminister Charles Michel sa nei.

– Angrep, flere titalls drepte, hundrevis av sårede, tårer, aksjoner, en politisk krise, hovedstaden under beleiring og mistenkte på rømmen, mens Salah Abdeslam i fengsel ikke sier noe, skriver Christophe Berti i en lederartikkel på forsida av en av de mest populære franskspråklige avisene i landet, Le Soir.

Politisk krise

Regjeringa fikk kraftig kritikk da det ble kjent at Ibrahim El Bakraoui som ifølge politiet var en av de to selvmordsbomberne i angrepet på flyplassen, ble utvist fra Tyrkia ifjor og at myndighetene i Belgia og Nederland ble advart om at han var mistenkt for tilknytning til terrorvirksomhet.

Justisminister Koens Geens og innenriksminister Jan Jambon møtte i går ettermiddag i parlamentets justiskomité i Brussel og redegjorde for håndteringen av utvisningen.

– Noen i politiapparatet feilet, sa Jambon ifølge kringkastingen VRT.

Jambon sa at det belgiske politiets representant ved ambassaden i Ankara ikke hadde gjort jobben sin og at det var årsaken til at det tok over seks seks måneder før informasjonen fra tyrkiske myndigheter var på plass i Belgia,. ifølge Le Soir. Bakraoui var dømt til ti års fengsel og hadde sonet noen år før han ble prøveløslatt og reiste ulovlig til den syriske grensa, skriver NTB

– Man trenger ikke være terrorekspert for å se at sannsynligheten var stor for at han var fremmedkriger, mener Jambon.

En representant for politiets fagforening i Belgia sier det er en skandale at innenriksministeren legger skylda på en enkelt politimann som ikke var tilstede for å forsvare seg.

Den sosialdemokratiske lederen i nasjonalforsamlingen, Laurette Onkelinx, var heller ikke fornøyd med svarene:

– Jeg vil se faktaene og analysene. Kunne massakrene vært unngått? sa hun ifølge Le Soir.

Terrorlister

Ibrahim og broren Khalid, som sprengte seg selv i angrepet på metroen, stod begge på USAs liste over terrormistenkte, ifølge CNN. Og en politimann skrev i desember en rapport om adressen der terrormistenkte Salah Abdeslam ble pågrepet forrige uke, men beskjeden ble aldri overlevert politiets antiterrorgruppe, ifølge belgiske medier.

I dag ble det kjent at Fayçal Cheffou som ifølge belgiske medier kan være den ettersøkte "mannen med hatten" fra flyplassangrepet, skal ha vært i politiets søkelys flere måneder.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt