NRK Meny
Normal

– Nye terrorspor peker mot Belgia

Selvmordsbomberen i Bulgaria kan være belgier, skriver bulgarske medier. Statsministeren tror at en sofistikert terrorgruppe står bak.

Bombemannen i Bulgaria

Dette er selvmordsbomberen, tror bulgarske myndigheter. Men var han bare et muldyr? spør bulgarske medier.

Foto: - / Afp

Boiko Borisov

Bulgarias statsminister Boiko Borisov.

Foto: STRINGER/BELGIUM / Reuters

– En sofistikert gruppe terrorister har oppholdt seg i Bulgaria i ukesvis for å planlegge terrorangrepet, sier Bulgarias statsminister Boiko Borisov til nyhetsbyrået AP.

Han sier imidlertid ingenting om hvor mange han tror sto bak selvmordsangrepet mot en israelsk turistbuss på vei til feirestedet Sunny Beach. Men han avviser israelske påstander om at Iran og Hizbollah sto bak.

Fem israelske turister og en bulgarsk bussjåfør ble drept da en selvmordsbomber sprengte seg selv i luften ved bussen ved Burgas.

Peker mot Belgia

Hvem selvmordsbomberen er, er fortsatt et mysterium.

– Mannens ansikt var lyst, det samme var øynene, og håret var tykt og brunt, sier Galina Mileva som var med på obduksjonen av selvmordsbomberen.

Bulgarsk presse siterer etterforskere som hevder at selvmordsbomberen kom fra Belgia og kan være belgisk.

Belgiske databaser blir nå sjekket, skriver nyhetsbyrået Novinite.com.

ALT OM: Terroraksjonen i Bulgaria

– Valgte bussen spontant

Terroristen valgte terrormålet spontant, tror den russiske forskeren U.B. Shteglovin, som arbeider ved Det russiske instituttet for Midtøsten i Moskva, og er spesialist på arabiske studier.

Bulgaria

Bussen som skulle frakte istraelske turister til feriestedet Sunny Beach

Foto: STRINGER / Reuters

Shteglovin peker på at overvåkingsbilder fra flyterminalen viser at terroristen gikk inn og ut av ankomsthallen flere ganger, noe som tyder på at han jaktet på det beste stedet for å gjennomføre angrepet.

– Brukt som «muldyr»

Nettstedet Besove, som holder til i Burgas, skriver at prøver av mannens hjerne viser at han kan ha vært psykisk utviklingshemmet, og at han ble brukt som muldyr av en langt mer erfaren terroristgruppe.

– Han kan være et offer, uvitende om at han selv ville bli sprengt i luften, skriver nettstedet.

– Var ikke alene

Statsminister Boiko Borisov, som har diskutert saken med sikkerhetssjef John Brennan i Det hvite hus i Washington, tror heller ikke at mannen handlet alene.

– De har leid biler, beveget seg i forskjellige byer slik at de ikke kan kobles til hverandre. DNA-prøver fra terrorstedet gir ingen treff. De virker ekstremt erfarne, sier Borisov til AP.

Han tror Bulgarias muligheter til å forhindre terrorangrepet var små.

– Vi kjenner ennå ikke selvmordsbomberens identitet. Men etterforskerne kjenner tidspunktet han ankom flyplassen ved Burgas. De tror han kom fra et Schengen-land, sier Boiko Borisov.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt