Reiser til Sveits for å finne ut om barna lever

Mange foreldre og pårørende reiste onsdag til Sveits, uten å vite om deres barn er blant de omkomne etter bussulykken som kostet 28 personer livet.

Fly og pårørende Sveits

Til venstre flyet som frakter pårørende til Geneve. Til høyre pårørende utenfor Sint-Lambertus-skolen.

Foto: SCANPIX/EVN

NRKs korrespondent i Europa, Hege Moe Eriksen, sier hele Belgia er preget av den forferdelige bussulykken, der 28 mennesker mistet livet. Mange av passasjerene var belgiske skoleelever på vei hjem fra skiferie i Alpene. 22 skolebarn i tolvårsalderen, fire lærere og to bussjåfører er blant de omkomne.

Ulykken omtales som den verste på sveitsiske veier på 30 år.

– Det er et helt land som er i sjokk akkurat nå, sier Eriksen, som nettopp har vært utenfor Sint-Lambertus-skolen i Heverlee, hvor foreldrene til mange av barna som var med til Sveits var samlet.

Reiste uten å vite

Den lille skolen Sint-Lambertus i Belgia skal ha mistet åtte elever og to lærere i den fryktelige bussulykken i Sveits tirsdag kveld. Det var 24 barn fra skolen på ulykkesbussen.

BELGIUM-RELIGION-Andre Leonard

Erkebiskop Andre Leonard.

Foto: BRUNO FAHY / Afp

Foreldrene var samlet i sorg inne på skolen, som ble holdt sperret av politiet. Onsdag formiddag ble foreldrene fraktet til den militære flyplassen i nærheten, der de skal fly videre til Sveits. Flyet med 116 pårørende lettet fra flyplassen i Melsbroek klokken 14.15 onsdag ettermiddag.

Mange av foreldrene visste onsdag formiddag ikke om barna deres levde eller ikke. Ifølge den sveitsiske avisa Blick har bare fire foreldrepar oppnådd kontakt med barna sine, og identifiseringsarbeidet etter ulykken skal være svært vanskelig.

– Vi vet ikke fortsatt ikke, vi har ingen navn, sier gudmoren til et av de 46 barna på bussen, ifølge AFP.

Erkebiskop i Belgia, André Leonard, besøkte skolen onsdag formiddag og sier til Sveriges Radio at han har snakket med foreldre som ikke vet om barna deres er døde, eller bare skadde.

– Det er forferdelig skremmende å ikke vite, sier Leonard.

AFP melder at flere av foreldrene ankom Sveits onsdag ettermidag. De dro direkte til åstedet for ulykken i Sierre, i det sørlige Sveits.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sint-Lambertus

Foreldre, pårørende og etterlatte kommer til Sint-Lambetus-skolen i Heverlee. Mange reiste onsdag til Sveits uten å vite om barna lever.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

Gråter på gatehjørner

Det bor i overkant av 30,000 mennesker i Lommel, i Heverlee litt over 10,000 mennesker.

– Det er klart at for en liten by som Heverlee, eller Lommel, som er byene mange av barna kommer fra, er det nå et helt samfunn som er berørt, sier Eriksen.

Hun sier at folk i Heverlee onsdag stod på hvert gatehjørne med tårer i øynene og trøstet hverandre.

På skolen der elevene har gått har skolebarn hengt opptegninger, det blant annet stod «vi vil alltid tenke på dere».

AFP melder onsdag ettermiddag at ti av skolebarna som var om bord på bussen er nederlandske. Det nederlandske utenriksdepartementet kunne onsdag ikke svare på om det var noen nederlandske elever blant de døde.

Ifølge den nederlandske avisa De Telegraaf går ni av de nederlandske barna på skole i den belgiske grensebyen Lommel, mens ett barn går på skole i Leuven nordøst for Brussel. Minst ett av barna er bosatt i Belgia, resten bor i Belgia.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Bussulykke i Sveits

Se video fra bussulykken i Sveits.

– Apokalyptisk syn

Totalt omkom 28 personer da bussen med 52 personer kjørte inn i en tunnelvegg på motorveien A9 mellom Sion og Sierre i Sveits klokken 21.15 tirsdag kveld.

Årsaken til ulykken er foreløpig ikke kjent, men bussen kan ha kollidert med en med sidekanten i veibanen rundt to kilometer inne i tunnelen.

Raphael Poncioni var en av de første som kom til ulykkesstedet. Han sier til sveitsisk tv at det var et apokalyptisk syn som møtte de første på stedet.

– Det var mange av passasjerene som satt fastklemt i en toetasjes bussen. De måtte skjæres ut og redningsmannskapene måtte bruke lift for å få dem ut av vraket.

Christian Varone ledet redningsarbeidet for politiet i Valais.

– Dette er en tragedie. Det er forferdelig. Det som møtte redningsfolkene var helt forferdelig, mange av de skadde er meget hardt skadd.

Nasjonal sørgedag

Også den belgiske statsministeren, Elio di Rupo, reiser til Sveits, men sier han vil vente en stund for å gi plass til psykologer og andre som kan hjelpe foreldrene.

– Dette er en tragisk dag for hele Belgia, sier statsministeren i en uttalelse.

Tirsdag ble det også kjent at den belgiske statsministeren vil erklære en nasjonal sørgedag etter busskollisjonen. Hvilken dag dette blir er ikke klart.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt