NRK Meny
Normal

Belgia fryser russiske bankkonti

Belgiske myndigheter har frosset bankkontoer som tilhører den russiske ambassaden i landet. Dette skjer fordi Russland nekter å betale erstatning til utenlandske aksjeeiere som tapte penger da oljeselskapet Yukos ble oppdelt og til slutt avviklet.

YUKOS og Khodorkovskij

Mikhail Khodorkovskij var leder i det tidligere oljeselskapet Yukos, og slapp i 2013 ut etter ti år i fengsel.

Foto: AFP

Yukos var en gang det største private oljeselskapet i Russland. Men etter at selskapets leder Mikhail Khodorkovskij ble arrestert i 2003, ble selskapets anlegg og lisenser delt opp og til slutt solgt eller overtatt av andre russiske selskap.

Khodorkovskij selv måtte sitte 10 år i fengsel før han i 2013 ble satt fri og sendt ut av Russland. Mange mener det som skjedde med Yukos var et politisk oppgjør med en brysom og uavhengig samfunnsaktør.

Krever erstatning

Yukos hadde mange utenlandske aksjeeiere, og det er de som nå, gjennom en rettsbeslutning i Haag, krever at den russiske staten betaler dem for de tap som de led etter oppdelingen av selskapet.

Russisk UD

Det russiske utenriksdepartementet reagerer kraftig på det som har skjedd i Belgia

Foto: Wojtek Kulasa

Russland har hele tiden nektet for at det skjedde noe ulovlig i forbindelse med Yukos-saken, og har nektet å betale erstatningene, som beløper seg til rundt 400 milliarder norske kroner. Men med utgangspunkt i rettsavgjørelsen i Haag har nå både franske og belgiske myndigheter startet arbeidet med å sikre pengene.

Onsdag ble bankkonti som den russiske staten gjennom sine diplomatiske representasjoner har i Brussel frosset, i det som kan være starten på en omfattende internasjonal kampanje for å legge press på russiske myndigheter for å få dem til å betale.

Kraftige russiske motreaksjoner

Russiske myndigheter har reagert kraftig på det som har skjedd, og torsdag ettermiddag ble landets ambassadør i Moskva innkalt til det russiske utenriksdepartementet for å forklare seg.

Det russiske utenriksdepartementet vurderer nå, ifølge nyhetsbyrået TASS, mottiltak som kan innbefatte beslag i eiendommer som den belgiske ambassaden disponerer i Moskva.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt