NRK Meny
Normal

Beleiret statsminister

Titusener av demonstranter beleirer statsministerens midlertidige kontor på Bangkoks gamle flyplass. De nekter å gå hjem før han går av.

Protest i Bangkok

Demonstrantenes gule klær viser støtte til Thailands konge.

Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / AFP

I en ny maktdemonstrasjon marsjerte i dag mer enn 10.000 thailendere mot de midlertidige kontorene til statsminister Somchai Wongsawat. De ble fraktet dit i lastebiler, busser og biler.

Demonstrantene, som har beleiret statsministerens egentlige kontorer siden august, erklærte i går at det siste slaget i kampen om å få avsatt Somchai hadde begynt. Da omringet de landets nasjonalforsamling, som måtte avlyse alle møter.

I eksil

Somchais motstandere anklager ham for å være landets forrige statsministers forlengede arm. Statsminister Thaksin Shinawatra er korrupsjonsanklaget og i eksil. Han ble styrtet i et kupp for to år siden.

Somchai er Thaksins svoger.

- Det er over 10.000 av oss her, og vi er forberedt på en lang beleiring, sa Sawit Kaoewan, en av lederne for Folkealliansen for demokrati, PAD.

Video nsps_upload_2008_11_25_8_54_14_1866.JPG

Politiet bekrefter tallet på demonstranter, og har ellers ligget lavt under demonstrantene. Ingen ønsker en gjentakelse av sammenstøtene under en demonstrasjon i oktober, der to ble drept ,og 500 ble såret.

Møtes hos forsvaret

Somchai selv er verken på sitt faste eller midlertidige kontor, men har innkalt til møte i landets militære hovedkvarter. Han er ventet hjem til Bangkok i dag eller i morgen, etter å ha deltatt på et APEC-toppmøte i Peru.

PAD varsler demonstrasjoner ved forsvarets hovedkvarter der statsministeren og hans regjering etter planen skal møtes så snart han er tilbake.

Det var PAD som organiserte de store gateprotestene som førte til statsminister Thaksins fall for to år siden. Nå prøver de det samme igjen mot hans svoger.

Multimillionæren Thaksin flyktet fra Thailand i august i år da det ble klart at han ikke ville unnslippe anklagene om korrupsjon. Hans populistiske politikk har gjort han populær blant de fattige på landsbygda i Thailand, og PAD tar nå til orde for å endre stemmereglene bort fra det demokratiske "én mann, én stemme"-prinsippet.

Anti-regjeringsprotest i Thailand

Egne lastebiler tok demonstrantene til regjeringskontorene i morges.

Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt