NRK Meny
Normal

Bekymring i McCain-leiren

Republikanske ledere liker ikke det som skjer i USAs delstater. Bekymringen brer seg for at Det hvite hus glipper og kongressvalget påvirkes.

John Mccain taler under et møte i Davenport, Iowa.
Foto: JIM WATSON / AFP

Demokratenes presidentkandidat Barack Obama nå leder med seks prosentpoeng over republikanske John McCain på nasjonalt nivå.

Barack Obama har nå over 49 prosents oppslutning, mens John McCain har 43 prosent, viser meningsmålingen fra Reuters, C-CPAN og Zogby.

På tilsvarende måling på lørdag Obama ledet med fire prosentpoeng. Målingene har en feilmargin på 2,9 prosent.

Stillingen i vippestatene

Det produseres flere målinger hver dag for ulike medier. De fleste gir Obama ledelse nasjonen sett under ett, men forspranget svinger.

Når det gjelder de viktige vippestatene, som vil være dem som avgjør presidentvalget, er stillingen følgende:

Stillingen i vippestatene

Stat

Obama

McCain

Differanse

Colorado

49,3

45,3

Obama + 4,0

Ohio

48,5

45,8

Obama + 2,7

Florida

48,7

44,9

Obama + 3,8

Nevada

49,6

46,6

Obama + 3,0

Missouri

47,4

47,8

McCain + 0,4

Virginia

50,6

44,3

Obama + 6,3

Oversikt over stillingen i flere delstater hos Real Clear Politics

I fordelingen av valgdagsmenn, som er de som faktisk velger presidenten, har Obama nå 277 uti fra meningsmålingene og McCain 158. Det trengs 270 valgdagsmenn for å bli valgt til president.

Les: Slik pleier delstatene å stemme

Slik gikk det i tidligere presidentvalg

I rynkemodus

I takt med dette bildet, stiger bekymringen i Det republikanske partiet om at Det hvite hus glipper for fire nye år, og at valget til Kongressen påvirkes av presidentvalget.

Dermed kan tapet for Republikanerne bli langt større enn at Barack Obama ender opp som ny president.

Barack Obama på valgmøte i Philadelpia

Barack Obama på valgmøte i Philadelphia.

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Lokale partiledere gjentar i intervjuer at de fortsatt tror at McCain kan vinne stadig flere velgere over på sin side frem til valget 4. november. Men det er ingen tvil om at de er svært urolige.

Finanskrisen, utfordrende økonomiske tider og stadige nye avsløringer om Sarah Palins virke, setter pannene i rynkemodus.

- Det er et veiskille. En har begynt å føle på en frustrasjon nå, fordi tiden snart renner ut. Vår budskap, det vil si McCain-kampanjens budskap, slår ikke an hos folk, sier Saul Anuzis som er partileder i Michigan til New York Times .

Hans kollega Tommy Thompson i Wisconsin, en av delstatene som trolig vil være med på å avgjøre valget, sier det ser vanskelig ut for McCain å vinne Wisconsin, men at det ikke er umulig.

- Men da må han konkurrere i de konservative delene av delstaten, sier Thompson.

På spørmsål om han er fornøyd med McCains kampanje og strategi, svarer han:

- Nei - og jeg vet ingen som er det.

Gjør innhogg

Kritikken har begynt å komme om at McCain-kampanjen mangler et klart hovedfokus. Strategien inntil nå har vært å spille på McCain kontra Obama. Men dette ser ikke ut til å slå an hos velgerne.

Selv om McCain selv tar avstand fra uverdige angrep på Obama og har bedt sine supportere om å dempe seg, har visepresidentkandidaten Sarah Palin kjørt en friskere stil i så måte.

Det bekymrer Robert A. Gleason, som leder partiet i Pennsylvania og mener den aggressive tonen ikke slår an hos moderate velgere, som inntil i høst har vært McCains velgerbase, og kvinner i den sør-østlige delen av delstaten.

Pennsylvania er en av delstatene med flest valgmenn (21 stk), og for å vinne den, er noen områder i delstaten viktigere å få gjennomslag i enn andre.

Les: Slik pleier delstatene å stemme

Derfor er da også delstaten sterkt trafikkert av politikere, både Obama og Sarah Palin har drevet valgkamp der de siste dagene.

Palin droppet pucken for NHL

Video: Hockey mum-Palin dropper pucken for Philadelphia Flyers.

- De er ikke mottakelige for negativ reklame. Og jeg er bekymret for våre velgere der. Obama gjør nå store innhugg, sier Gleason.

Han får støtte fra partilederen i New Hampshire - østkystdelstaten som har en stor andel av moderate velgere.

De mener forsøkene på å koble Obama til den tidligere venstrerevolusjonære William Ayers, samt dra frem den omstridte pastoren Jeremiah Wrigh i lyset igjen, er en farlig vei å gå.

Andre mener McCains folk bør kjøre langt hardere, blant dem partiformannen i Colorado, en tradisjonelt republikansk stat hvor McCain kjemper for å beholde ledelsen.

Video nsps_upload_2008_10_12_12_17_26_789.jpg

Video: Springsteen synger for Obama

Et budskap

Flere av partitoppene råder nå McCain til å kjøre ett fokus den snaue måneden som er igjen.

De mener dag-til-dag budskapet fungerer dårlig, hvor ulike forslag til løsning av pågående finanskrisen blandes med på og av angrep mot Barack Obamas karakter, pluss litt til innemellom.

De mener dette heller har hjulpet Obama-kampanjen i å fremstille McCain som uberegnelig. Og at McCains kampanje har tatt skade av tilhengere som roper trusler og skjellsord mot Obama.

- McCain må klare å fremstille seg som et klart alternativ til Obama og heller angripe skatteøkningene og den store offentlige bruken av penger, sier John C. Danforth i Missouri.

- Men dette er også et år hvor alt som kan gå i Obamas favør, har gått i Obamas favør. Og alt som kunne gå i mot McCain, har gått imot ham, sier Danforth.

Partitoppene uttrykker nå redsel for at en mulig McCain-fiasko skal gå utover republikanernes oppslutning i kongressvalget, som holdes samtidig med presidentvalget.

- Hvis Obama får en stor velgerskare landet over, så er potensiale for at dette kan skade republikanske representanter, veldig stor, sier Anuzis i Michigan.

John McCain, som flere ganger har vært avskrevet, men kommet tilbake sier, holder troen oppe.

- Jeg vil minne dere om at forståsegspåerne har tatt feil flere ganger. Og vi kommer til å vinne Iowa, sa han til pressen etter et valgmøte i delstaten.

Nåværende president Bush vant delstaten med minimal margin i 2004, men hvor Obama nå har en solid ledelse.

Oversikt over stillingen i flere delstater hos Real Clear Politics

Også McCains rival fra nominasjonskampen, Mitt Romney, advarer partifellene mot å avskrive McCain for tidlig.

- Aldri regn med at McCain er ute. Han kommer alltid igjen - og snur situasjonen raskt - slik han gjorde i nominasjonsvalgene, sier Romney.

Fugl Føniks fra Phoenix

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt