Bekrefter sprengning

Det var en atomprøvesprening Nord-Korea gjennomførte i forrige uke, men eksplosjonen var på under ett kilotonn, ifølge USAs etterretning.

Analyser av luftprøver tatt 11. oktober, to dager etter sprengningen, viser at Nord-Korea foretok en mindre underjordisk sprengning, opplyser etterretningstjenesten.

gjennomførte en underjordisk atomeksplosjon i nærheten av Punggye 9. oktober, opplyste en talsmann for direktoratet for nasjonal etterretning i Washington mandag.

IAEA usikker

Bekreftelsen kommer samme dag som visedirektøren i Det internasjonale atomenergibyrået IAEA, Olli Heinonen;  sa at han var usikker på om Nord-Korea faktisk gjennomførte en slik sprengning  i forrige uke.

– Jeg vet ikke om noen i verden, bortsett fra nordkoreanerne selv, nå vet hvor mye materiale som ble brukt i denne eksplosjonen, la han til.

Han sa også at den eneste måten å vite noe sikkert på, er om FN-inspektørene får komme tilbake til Nord-Korea.

Verken Russland eller Sør-Korea har påvist radioaktivitet etter eksplosjonen, men amerikansk etterretning mente også i forrige uke å ha påvist radioaktivitet i luftprøver innhentet fra eksplosjonsstedet.

Christopher hill (t.h.) møtte mandag sin japanske kollega Kenichiro Sasae
Foto: SHUJI KAJIYAMA / AP

Diplomatisk offensiv

Bekreftelsen i dag kommer samtidig som USA er i gang med en diplomatisk kampanje som skal sikre gjennomføringen av sanksjonene som FNs sikkerhetsråd har vedtatt mot Nord-Korea.

Utenriksminister Condoleezza Rice reiser senere i uken til Tokyo der hun skal møte sine kolleger fra Japan og Sør-Korea. Japan er medlem av Sikkerhetsrådet og har presset hardt på for å få til omfattende sanksjoner mot Nord-Korea..

I forkant av Rices diplomatiske rundreise er hennes viseutenriksminister for østasiatiske spørsmål, Christopher Hill, kommet til regionen. Hill har representert USA i forhandlingene om Nord-Koreas atomprogram i Beijing, der også Japan og Sør-Korea deltar.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt