Hopp til innhold

Bekrefter dødelig giftfunn på Kim Jong-nam

En malaysisk kjemiker bekrefter at Kim Jong-nam, halvbroren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un, hadde dødelige doser av nervegiften VX i ansiktet.

Kim Jong-nam på Kuala Lumpur International Airport etter angrepet

Kim Jong-nam ble umiddelbart dårlig etter å ha blitt overfalt på flyplassen i Kuala Lumpur. Bilder fra overvåkningskameraer er lagt frem i rettssaken som nå pågår.

Foto: AP

Kjemikeren Raja Subramaniam forklarte seg i rettssaken mot de to kvinnene som er tiltalt for å ha forgiftet Kim Jong-nam.

Nervegiften VX defineres som masseødeleggelsesvåpen i internasjonale traktater og står på FNs forbudsliste, men eksperter antar at Nord-Korea har VX har som del av sitt kjemiske våpen-arsenal.

1,4 ganger dødelig dose

Kjemikeren fortalte retten at tester viser at 0,142 milligram VX per kilo kroppsvekt er antatt å være dødelige og at personer som blir eksponert for denne mengden rett på huden vil dø av det.

Mengden som ble funnet på ansiktet til Kim Jong-un var 0,2 milligram. I tillegg ble det funnet spor etter nervegiften i øynene og på deler av klærne.

Malayisk politi mener kvinne under overfallet på Kim Jong-nam fikk smurt giften utover ansiktet hans. 20 minutter etter døde han.

Da kjemikeren under utspørringen i retten fikk spørsmålet om mengden som er påvist i ansiktet til Kim Jong-nam var den direkte årsaken til hans død, sa kjemikeren at han ikke kunne gi et helt klart svar på det, men at mengden er 1,4 ganger større enn den antatte dødelig dosen.

Vietnamesiske Doan Thi Huong er tiltalt for drapet på Kim Jong-nam

Vietnamesiske Doan Thi Huong har hele tiden fastholdt at hun ble overtalt av personer som kom bort til henne på flyplassen i Kuala Lumpur og spurte om hun kunne være med på en spøk som skulle vises på TV.

Foto: Lai Seng Sin / Reuters

Retten til laboratorium

Det er også funnet spor etter VX på klærne til Siti Asiyah (25) og Doan Thi Huong (28), som overfalte Kim Jong-nam på flyplassen i Kuala Lumpur 13. februar i år.

I går flyttet retten seg til et laboratorium for å ta klærne i øyesyn, godt forseglet i gjennomsiktige plastposer.

Det var påvisning av VX på disse klærne som er grunnlaget for tiltalen mot den vietnamesiske og indonesiske kvinnen. Blir de dømt risikerer de dødsstraff.

Selv hevder kvinnene at de ble overtalt til å være med på en spøk med skjult kamera. Det er antatt at nordkoreanske agenter hadde en rolle i det som malaysisk politi mener er et planlagt drap.

Nord-Koreas forklaring på Kim Jong-nams død er hjerteinfarkt.

SISTE NYTT

Siste nytt