NRK Meny
Normal

Bekrefter at vrakdelen er fra MH370

Den malaysiske statsministeren bekrefter nå at vrakdelen som ble funnet ved øya Réunion, tilhørte det savnede passasjerflyet MH370.

Politi frakter vekk vrakdelen som ble funnet på øya Reunion

Flydelen ble funnet på øya Réunion i Det indiske hav for en uke siden.

Foto: STRINGER/FRANCE / Reuters

Vrakdelen er blitt gransket av eksperter ved et laboratorium i Frankrike.

– I dag, 515 dager siden flyet forsvant, er det med tungt hjerte jeg må opplyse om at det internasjonale teamet med eksperter har konkludert med at vrakdelen som ble funnet ved Réunion, virkelig stammer fra MH370, sier Malaysias statsminister Najib Razak i en pressemelding på sin Facebook-side.

– Vi har nå et fysisk bevis for at MH370 endte tragisk sør i Det indiske hav, sier han videre.

Malaysias president forteller om vrakdelen som ble funnet på øya Réunion

Gransket vingeklaff

Vrakdelen, en to meter lang vingeklaff, ble fraktet strengt bevoktet fra Réunion til Frankrike i helgen.

Der ble den kjørt til et laboratorium på et anlegg som tilhører det franske forsvaret, i Balma i nærheten av Toulouse.

Ekspertene skulle blant annet undersøke lakken, skruene og det stemplede nummeret på vrakdelen og sammenligne det med informasjon fra Boeing.

– Ut fra tekniske kriterier, som farge, form og struktur, har vi svært sterk grunn til å si at denne flydelen stammer fra ulykkesflyet MH370, sier Serge Mackowiak, talsmann for det franske luftfartssenteret i Balma.

Ifølge Mackowiak har undersøkelsene vært et samarbeid mellom Frankrike, Malaysia, Kina og Australia – som var blant landene som mistet flest i ulykken – og representanter for Boeing-fabrikken.

– Håper dette gir familiene svar

Malaysia Airlines MH370 har vært savnet i nesten halvannet år, da det forsvart sporløst på vei fra Kuala Lumpur til Beijing.

Flyet hadde 227 passasjerer fra 14 forskjellige land og et mannskap på 12 om bord.

Razak håper den nye informasjonen kan bidra til å gi de etterlatte fred.

En mann har "Be for MH370" skrevet på ryggen på t-skjorten

«Be for MH370» står det på denne mannens t-skjorte. I nær halvannet år har de etterlatte stått med mange spørsmål uten svar, etter at MH370 forsvant sporløst.

Foto: Ng Han Guan / Ap

– Byrden og usikkerheten familiene har gjennomlevd, har vært ubeskrivelig. Jeg håper denne bekreftelsen, uansett hvor tragisk og smertefull den er, i det minste gir svar og visshet til familiene og de kjære til de 239 menneskene som var om bord MH370. De har vår dypeste sympati, sier statsministeren.

Flere av de etterlatte gir imidlertid allerede uttrykk for at de ikke føler at det har fått svar.

– Nå vil jeg vite hvor flykroppen ligger, slik at man kan få hentet ut passasjerene og finne den sorte boksen, slik at vi kan få vite hva som skjedde. Kun det vil sette et punktum for oss, sier Jacquita Gonzales, kona til en av flyvertene om bord.

Ekspertene som har gransket vrakdelen, skulle også undersøke skadene på den i håp om å finne svaret på om skadene har oppstått som følge av en eksplosjon, eller om de kom da flyet traff vann. Dette er det foreløpig ikke offentliggjort noen konklusjon om.

Australske Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) har laget en modell for hvordan vrakdeler fra MH-370 kan ha spredt seg med havstrømmene i det indiske hav.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt