NRK Meny
Normal

Britisk eks-minister beklager norsk koalisjonsregjering

MANCHESTER (NRK.no): Storbritannias tidligere fengselsminister beklager at norske Høyre må inn i en koalisjonsregjering, og sier partiet må forberede seg på tøffe tak med et uerfarent parti ved makten.

Tidligere fengselsminister i Storbtitannia Anne Widdecombe

Tidligere fengselsminister i Storbritannia Anne Widdecombe advarer Høyre om a dele makten.

Foto: Johan Bull / NRK

De britiske konservative ønsker seg mer enn noe annet ut av sin koalisjon med liberaldemokratene.

Med 18 måneder igjen til valget, har de britiske konservative ennå god tid på seg, men allerede nå virker det som om det klør etter endring på det fire dager lange landsmøtet i Manchester.

Klør etter endring i sammensetningen av regjeringen, rettere sagt. Svært mange konservative er luta lei av å dele makten med liberaldemokratene. En av dem er tidligere fengselsminister Anne Widdecombe.

– Det minste partiet får for mye makt

– Først må jeg gratulere med å ha fått en konservativ regjering, så er det beklagelig at det er en koalisjon, sier hun.

Widdecombe er kjent som en tøff negl, og mente det var riktig med gjeninnføring av dødsstraff i Storbritannia så sent som i 2002. Hun satt i John Majors siste regjering, som gikk av i 1997.

Det var så langt siste gang de konservative hadde regjeringsmakten alene.

Det kan bli veldig tøft å dele makten med noen som aldri har sittet i regjering før, sier hun til NRK.

– Det typiske er at det minste partiet får altfor mye makt. Mitt råd til den konservative delen av regjeringen er å være veldig klare på hva dere vil gjøre, slik at dere ikke blir hemmet av juniorpartneren. Dermed får du overtaket neste gang.

– Kast de liberale på sjøen

Londons populære, og kontroversielle ordfører, Boris Johnson, var også krystallklar i sin dom over koalisjonsregjering da han holdt tale til landsmøte tidligere i dag.

Londons borgermester Boris Johnson

Londons fargerike ordfører Boris Johnson er ikke spesielt glad i LibDem.

Foto: Johan Bull / NRK

– Jeg vet hva dere vil! Gjør jeg ikke det? Jeg vet vi kan gjøre det! Så la oss gjøre det i løpet av de neste to årene, kutte vekk den gule liberaldemokratiske albatrossen rundt nakken vår, og kast den på sjøen!

Til ellevill applaus fra salen.

«Albatrossen» viser til fuglen i liberaldemokratenes logo, som er en frihetsfugl, og langt fra noen stor sjøfugl.

Avdøde, tidligere statsminister Margaret Thatcher, omtalte i sin tid den som «like død som John Cleeses papegøye», fra en kjent Monty Python-sketsj.

Liberaldemokratene, som tilsvarer norske Venstre, kom inn i regjeringskontorene for aller første gang sammen med de konservative toryene etter valget for litt over tre år siden.

Begge partier har erkjent at de har tapt velgere på samarbeidet, men de har fortsatt større oppslutning sammen, enn opposisjonspartiet Labour (arbeiderpartiet) som er største utfordrer.

Registrerer en tøff tone

Byrådsleder i Bergen, og medlem i Høyres arbeidsutvalg, Monica Mæland har fulgt landsmøte til de konservative i Manchester, og sier hun er forundret over tonen og ordbruken om sine egne partnere.

– Men her er de altså ikke vant til koalisjon, de liker ikke koalisjon, og de vil styre alene, mens vi har helt andre tradisjoner.

Mæland sier hun har fått mange lykkønskninger fra britiske konservative etter valgseieren, og ikke minst nyheten om enigheten som kom i går kveld.

Den tidligere britiske statsråden Anne Widdecombe er stadig skeptisk til samarbeidet. Hun tror det kan være enda vanskeligere å samarbeide med et parti som ligger politisk lenger ut til høyre:

– Ja, det kan bli virkelig vanskelig, særlig når det er ytterst til høyre.
Liberaldemokratene hadde heller aldri vært i regjering eller hatt ansvar for noe som helst, men skjønte at når du kom i regjering, blir ting annerledes.


Men, skal Storbritannia fortsatt ha regjeringsmakt etter valget i 2015, skjer det enten ved et valgskred, eller ved fortsatt koalisjon. En måling publisert i The Sun i morges gir de konservative kun 33 % av stemmene og det er langt fra noe flertall.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt