Bekjemper Taliban fra skolebenken

200.000 studenter går nå på universitetet i Afghanistan. Det er 26 ganger flere enn under Talibans styre.

Interessen for høyere utdanning blant dagens unge i Afghanistan øker.

SE VIDEO: Unge afghanere, både kvinner og menn, drømmer om en høyere utdanning og bedre framtid for det krigsherjede landet.

– Det er veldig viktig for meg å gå på universitetet og lære mye, forteller studenten Farishta Jafari ved de amerikanske universitetet i Afghanistan.

Hun kommer fra byen Kandahar, der Taliban oppstod, og hvor de færreste kvinner får en videregående utdannelse.

– Hvis jeg ikke fikk utdannelse, så ville jeg bare hatt de samme, gamle tankene som de som ikke har utdannelse og bor i de landlige delene av landet, utdyper hun.

Stadig flere unge afghanere deler hennes oppfatning. Den viktigste kampen mot Taliban skjer nå på skolebenken, forteller DR-journalist i Kabul Philip Khokhar.

Nektet kvinner skolegang

Taliban styrte Afghanistan fra 1996 til 2001, og innledet en kulturkrig mot alt som ikke var i tråd med deres islamske lære, også afghansk kulturarv.

Kvinner ble nektet å gå på skole, og måtte dekke seg til i fotside burkas og niqab. Menn og kvinner som brøt med de strengt konservative normer og regler, ble brutalt straffet.

Styret ble styrtet under den USA-ledede invasjonen i 2001, men har siden blomstret opp igjen. Den voldelige gruppa står bak en rekke angrep.

Siden juni i år har Nato-styrkene offisielt sluttet med krigsoperasjoner i Afghanistan, selv om de fortsatt bedriver rådgivning.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Universitet i Afghanistan

En student ved Kardan Univerisity i Kabul noterer flittig.

Foto: Ahmad Jamshid / Ap

Blodig sommeroffensiv fra Taliban

De afghanske styrkene har måttet stå på egne ben i de blodige kampene som har rast i landet, og har lidt store tap.

Det har vært en kraftig økning i antall drepte afghanske militære og politistyrker, og en økning på rundt 25 prosent i antall drepte i første halvår i 2013.

General Joseph Dunford i ISAF-strykene roser likevel de afghanske styrkene, og sier at de har stått opp mot Talibans sommeroffensiv.

– Afghanerne har egentlig vært veldig motstandsdyktige. De har forhindret Taliban i å nå sine mål. Hvis man ser på hvor volden finner sted, så lever 80 prosent av befolkningen i sikre områder, sier Dunford.

– Våre barn må ikke gjenta våre feil

– Dersom man skulle lykkes med å fjerne dagens Taliban-lederne, vil det ikke hjelpe, for de kommer tilbake. Deres barn og barnebarn tar etter dem, sier Sharif Fayez, grunnleggeren av det amerikanske universitetet i Afghanistan til DR.

Afghanske utdanningsmyndigheter har i dag en plan om at antallet gutter og jenter som begynner på skolen skal økes fra henholdsvis 65 og 40 prosent til 75 og 60 prosent innen 2015.

Etter 35 år med sammenhengende krig, øyner Fayez nå en lysere framtid for Afghanistan.

– Vi må fortelle våre barn at de ikke må gjenta våre feil. De er bedre utdannet, og derfor også gjøre landet vårt bedre, håper Fayez.

Studenter ved American University i Kabul

Studenter ved American University i Kabul er neste generasjon, som ser på framtida med optimisme.

Foto: DR / EVN

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt