NRK Meny
Normal

FNs største fredsstyrke blir i Kongo

FNs sikkerhetsråd forlenget i natt mandatet til sin største fredsstyrke - i Kongo. Men en sju år lang kamp for fred går mot en lykkelig slutt.

FNs hovedkvarter i Kisangani, Kongo
Foto: DON EMMERT / AFP

Fredsstyrken i Kongo, MONUC, er FNs største, med 22.000 mann. Forlengelsen er bare på to måneder, fram til 15. april. Deretter skal styrken omorganiseres.

I fjor overvåket og organiserte fredsstyrken de første demokratiske valgene på nasjonalforsamling og president på 40 år. 

Nå hersker det en skjør fred i Kongo. Men både afrikanske statsledere og bistandsorganisasjoner engasjert i Kongo mener at freden kan kollapse på kort tid hvis FN reduserer fredsstyrken eller trekker den ut.

Borgerkrigen

MONUC-styrken ble etablert i 1999, etter den blodige borgerkrigen der minst seks naboland på et eller annet tidspunkt hadde hatt soldater i landet - og var inne og forsynte seg av Kongos rike naturressurser.

Rundt 4 millioner mennesker hadde mistet livet før fredsavtalen ble undertegnet.

Afrikanske land har bedt FN om å holde styrken på samme nivå selv om valgene er gjennomført og freden virker mer stabil. Mange områder i det vidstrakte landet er fortsatt hjemsøkt av lokale geriljagrupper og er langt fra trygge.

Viktig stabilitet

De fleste soldatene i MONUC består av soldater fra Afrika.

 

Internflyktninger vender tilbake i Kongo
Foto: JOSE CENDON / AFP

- De afrikanske landene må fortsatt være engasjert i DR (Den demokratiske republikken) Kongo, enten de liker det eller ikke, sier Sør-Afrikas forsvarsminister.

- For mislykkes vi i Kongo, forsvinner stabiliteten i mange andre land - ja i hele Afrika, sier forsvarsminister Lekota, i visshet om at flere av de afrikanske landene som har FN-soldater i Kongo, ønsker dem hjem så fort som mulig. 

Haiti

Ikke alle FN-operasjoner kan vise til like positive resultater.

Tidligere denne uka måtte FNs sikkerhetsråd forlenge mandatet til FN-styrken i Haiti. Fredsstyrken må slå ned på kriminelle gjenger og stanse blodige internoppgjør og gjøre tilværelsen tryggere for innbyggerne før de kan reise hjem. Verdens fattigste land har langt igjen til stabil fred.

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt