Behandler omstridt «smykkeforslag» i Danmark

Regjeringen i Danmark vil beslaglegge verdier flyktningene har med seg, for å dekke kostnadene ved å ha dem i landet.

Inger Støjberg

OMSTRIDT: Utlendings- og integreringsminister Inger Støjberg i danske Venstre fronter det omstridte forslaget om å ta fra asylsøkerne verdier når de kommer til Danmark.

Foto: DR

Danmark har varslet at det kommer nye asylinstramminger, og særlig ett forslag har vekket reaksjoner. Forslaget behandles i dag, og går ut på at danske myndigheter skal kunne beslaglegge verdigjenstander, smykker og penger fra asylsøkere, som kan betale for oppholdet deres i landet.

Utlending- og integreringsminister Inger Støjberg (V) har møtt motstand, og det har blant annet blitt trukket paralleller til Nazi-Tyskland i internasjonale medier. Likevel har hun sikret seg flertall før førstebehandlingen starter i Det danske Folketinget i dag, skriver Danmarks Radio.

Dansk debatt om innvandring Folketinget

Følg debatten her.

Mener det er misforstått

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) beskriver forslaget som «det mest misforståtte i Danmarks historie».

– Når man ser på debatten så får man nærmest inntrykk av at når folk kommer til grensen, skal de vendes på hodet, og så skal man se om man kan riste den siste mynten ut av lommene deres. Det er fullstendig forvrengt og galt, sier Løkke Rasmussen til Politiken.

Danmarks statsminister kritiserer svensk grensekontroll

STRAMMER INN: Den danske statsministeren Lars Røkke Rasmussen har gjennomført en rekke innstramminger etter at flyktningstrømmen nådde Skandinavia.

Foto: Navntoft, Keld / SCANPIX

Ville ta gifteringer

Etter mye motstand har Støjberg blitt nødt til å komme med noen justeringer. Blant annet kan ikke politiet «beslaglegge gjenstander med særlig affeksjonsverdi», uansett verdien på gjenstanden.

Først ville hun ta gifteringer med en verdi på over 10.000 kroner, men dette har hun nå gått bort fra. Det er disse justeringene som har ført til at også Socialdemokratene, Konservative og Liberal Alliance støtter forslaget.

– Vi kommer ikke til å ta gifteringer fra noen som helst, fordi ringene har en stor affeksjonsverdi. Dette er vi enige om, og jeg er veldig fornøyd med enigheten, sier utlending- og integreringsministeren.

Sender signal til asylsøkerne

Regjeringen mener at forslaget helt grunnleggende handler om at man i utgangspunktet skal forsørge seg selv, om man kan, i det danske samfunnet.

Derfor vil de at politiet skal beslaglegge gjenstander av større økonomisk verdi enn 10.000 kroner, så lenge de ikke har stor affeksjonsverdi for den enkelte.

– Vi har et helt grunnleggende prinsipp i Danmark om at hvis man kan forsørge seg selv, så skal man det. Og det er jo det vi vil videreføre til asylsøkerne som kommer til Danmark. Det er et viktig signal å sende, sier Inger Støjberg til Danmarks Radio.

Sammen med dette forslaget skal Folketinget blant annet behandle forslag som handler om strengere regler for familiegjenforening, adgangen til permanent oppholdstillatelse og lavere kontantutbetalinger.

SISTE NYTT

Siste nytt