Begrensede tsunamiskader i andre land

Rapporter fra andre land i stillehavsregionen tyder på at det er Japan som er påført de største skadene etter jordskjelv- og tsunamikatastrofen.

Båt under vann i California

Tsunamiens ferd gjennom Stillehavet har ført til mindre materielle skader. Som her i Santa Cruz i California hvor flere båter i havna fikk seg en trøkk av bølgene.

Foto: BECK DIEFENBACH / Reuters

Tsunamibølgene som ble utløst av det kraftige 8,9-jordskjelvet utenfor Japan fredag morgen norsk tid har nådd så langt som til Alaska og Chile.

Foreløpig tyder alt på at de fleste landene har sluppet billig unna, sammenlignet med de enorme ødeleggelsene i Japan.

400 måtte sove ute

Al Jazeera melder at 300 hus i havnebyen Pisco i Peru er ødelagt av tsunamibølger som ble utløst av det kraftige jordskjelvet fredag. Rundt 400 mennesker måtte tilbringe natten i telt, opplyser borgermesteren i byen.

Nord i landet trakk vannmassene seg 200 meter tilbake før bølgene slo inn mot stranden og ødela flere hjem i Pueblo Nuevo de Colan.

På den chilenske Påskeøya var det full beredskap i påvente av tsunamien, men bølgene mistet kraften på veien, og det er ikke meldt om alvorlige ødeleggelser.
På det chilenske fastlandet ble noen sommerhus påført skader og småbåter ble fraktet avgårde med bølgene.

Én omkom i USA

På Galapagosøyene, kjent for sitt rike dyreliv, har det kommet meldinger om noen skader på infrastrukturen.

På grensa mellom California og Oregon i USA ble 35 båter i går ødelagt i byen Crescent da to meter høye bølger slo innover land.

En 25 år gammel mann mistet fredag livet etter å ha havnet i sjøen da han forsøkte å fotografere de høye bølgene ved Klamath river i California.

Langs kysten av Mexico ble havner og oljeinstallasjoner stengt i påvente av tsunamien, men myndighetene opplyser ifølge Reuters at det ikke er rapportert skader på noen av anleggene.