Hopp til innhold

Begraver Srebrenica-ofre

Pårørende har samlet seg i minnesenteret Potocari for å sørge over dem som døde i Srebrenica-massakren for 12 år siden.

Ber i Potocari

En gammel mann ber en bønn ved de 465 kistene i Potocari. Kistene er dekket med plastikk for å beskytte dem mot regn.

Foto: AMEL EMRIC / AP

Rundt 8000 muslimske gutter og menn ble drept av serbiske styrker i Srebrenica under krigen i Bosnia.

Det var den mest omfattende massakren i Europa siden den andre verdenskrigen,  og i Potocari blir også 465 ofre som nylig er blitt identifisert, begravet på 12-årsdagen for ugjerningen.

Det blir stadig oppdaget nye massegraver, og så sent som august i fjor ble nesten 1200 døde funnet i Kamenica.

Dermed var denne graven nesten dobbelt så stor som graven som hittil hadde vært ansett for å være den største, Crni Vrh, med 629 døde.

Jakter på delaktige

Det var de bosnisk-serbiske styrkene under ledelse av Radko Mladic sto bak masskren,  og den førte til at Mladic og den bosnisk-serbiske lederen Radovan Karadzic ble tiltalt for folkemord av krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia.

Begge er fortsatt på frifot, men tidligere i denne måneden sparket den internasjonale administratoren i Bosnia, Miroslaw Lajcak, en høytstående polititjenestemann og suspendert 35 serbiske politimenn på grunn av mistanker om at de var involvert i Srebrenica-massakren.

Det første Lajcak gjorde da han startet i jobben 2. juli var å beordre beslagleggelse av passene til 93 personer på en liste av 810, som blir antatt å ha vært delaktige i grusomhetene i Srebrenica, og som fortsatt innehar offisielle posisjoner.

- Pakken av tiltak jeg nå har annonsert vil gjøre det lettere å bringe de ansvarlige for krigsforbrytelsene til ansvar, sier han.

Slobodan Milosevic som var Serbias president da massakren fant sted, stod under tiltale for krigsforbrytelser i Haag. Rettssaken startet i 2002, og tiltalen lød på folkemord og forbrytelser mot menneskeheten, men han døde før saken var ferdig.

Minnes Srebrenica

SISTE NYTT

Siste nytt

Utenriksminister i USA, Anthony Blinken, i Oslo 1. juni 2023.

Blinken til NRK om Ukraina-varsling: – Eg skulle ønske vi tok feil

Fleire månader før Russland gjekk til full krig mot Ukraina, visste Antony Blinken at noko kom til å skje. I eit eksklusivt intervju fortel han om tida før det small.