Normal

Befal dømt for mishandling: Muslimsk rekrutt hoppet i døden

Joseph A. Felix, en sersjant i det amerikanske marineinfanteriet, er dømt til ti års fengsel for mishandling av en rekke muslimske rekrutter. En av rekruttene tok sitt eget liv, angivelig som følge av mishandlingen.

Sersjant dømt til 10 års fengsel

DØMT: Marinesersjant Joseph A. Felix forlater et militært rettslokale i Nord-Carolina fredag, sammen med sin kone og advokat.

Foto: Rory Laverty / AP

Felix (34) ble dømt av en militær domstol, for å ha mishandlet unge rekrutter i perioden han jobbet som instruktør i den amerikanske marinen.

Juryen mente sersjant Joseph Felix var den ledende skikkelsen blant en gruppe befal som beordret og deltok i mishandlingen av marinesoldater under opplæring.

I tillegg til Felix ble fem andre instruktørene dømt fredag til fengsel fredag. Elleve andre er ilagt disiplinære sanksjoner, melder nyhetsbyrået AP.

Puttet muslimsk rekrutt i tørketrommel

Felix ble kjent skyldig i mishandling av et titalls rekrutter, flere av dem muslimer.

Blant annet ble tre muslimske rekrutter hengt ut som «terrorister» og «IS-medlemmer». To av dem ble tvunget inn i store tørketromler, og i ett tilfelle ble trommelen startet da de ikke ville frasi seg troen sin.

En av rekruttene døde etter å ha falt over et rekkverk i tredje etasje i mars 2016. Dødsfallet ble kategorisert som selvmord, men mannens familie saksøkte marineinfanteriet for 100 millioner dollar. De mener en overordnet drev sønnen gjennom en dør og ut på balkongen hvor han falt.

Felix er også dømt for å ha fått rekrutter til å ta kvelertak på hverandre, og for å ha slått dem i ansiktet. Ifølge AP skal 34-åringen også ha beordret de vordende soldatene til å drikke sjokolademelk, for så å drive dem så hardt på treningsbanen at de kastet opp.

Aktor John Norman kaller Felix «en bølle», som særlig pekte seg ut rekrutter med en tro han ikke likte.

– Han skapte ikke marinesoldater. Han ødela marinesoldater, sa Normann til juryen.

Laster Twitter-innhold

Juryen strengere enn aktor

Straffen på ti års fengsel er tre år strengere enn aktoratets påstand, og kom etter at Felix hadde tryglet om tilgivelse av åttemannsjuryen i en militær domstol i Camp Lejeune i Nord-Carolina.

Felix, som også har tjenestegjort i Irak-krigen, ble også avskjediget i unåde og fratatt alle økonomiske ytelser, melder nyhetsbyrået AP.

Straffen er så streng at saken automatisk ankes, i tråd med forsvarets retningslinjer. Felix' advokat, sersjant Daniel Bridges, ønsket ikke å kommentere dommen overfor AP.

Mener reglene har blitt tydeligere

Myten om tøffe militærinstruktører er godt kjent amerikansk populærkultur, blant annet på grunn av filmklassikeren «Full Metal Jacket» fra 1987.

Michael Hanzel, som tidligere har jobbet som aktor i militære domstoler, mener Felix-rettssaken tross alt viser at den amerikanske marinen har utarbeidet tydeligere regler for hva en instruktør kan gjøre.

– Jeg tror ikke noen, noensinne, vil si at dette var akseptabel oppførsel. Men det ville trolig ikke bli straffeforfulgt på samme måte tidligere, sier Hanzel.

Camp Lejeune, marineskole i Nord-Carolina

Den omfattende mishandlingen skal ha foregått på marineakademiet Camp Lejeune i Nord-Carolina.

Foto: Allen Breed / AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt