Hopp til innhold

Amerikansk optimisme kan gi Norge oljepris-hjelp

Fallende oljepris skaper god vekst i USA til neste år, tror eksperter. Det kan skape bedring i verdensøkonomien og også dempe skadeomfanget fra oljeprisfallet i Norge.

Donna Incognito og sønnen Jason

Litt mer på julegaver i år: Donna Incognito og sønnen Jason fra Arizona kjøper julegaver på Times Square. De tror den amerikanske økonomien endelig blir bedre.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

– Jeg tror endelig vi er i ferd med å komme ut av tunnelen. Boligmarkedet kommer tilbake. Jeg har ler håp nå, sier Donna Incognito.

Forsiktig

Hun har kommet helt fra Arizona sørvest i USA for å julegaver på Times Square i New York sammen med sønnen som studerer i metropolen. Litt mer penger i lommeboka gjør det mulig å kjøpe litt finere gaver, men Incognito er fortsatt forsiktig.

– Jeg bruker omtrent like mye penger som i fjor, sier hun.

Hva vanlige folk bruker på julegaver er viktig for amerikansk økonomi. Det private forbruket utgjør en mye større del av bruttonasjonalproduktet her enn i europeiske land.

Og den lave oljeprisen har absolutt betydning for hvor mye penger folk har råd til å bruke på andre ting enn bensin og oppvarming.

– Jeg brukte 52 dollar på å fylle tanken i går. For ikke lenge siden kostet det nesten 100 dollar. Det er kjempebra, sier Jeff Santis, som er ute sammen med sønnen Sammy.

Han er også blitt økonomisk optimist med tanke på neste år.

Les også: Når bensinprisen stuper øker bilsalget

Kjempeuke på børsene

Etter turbulente uker tidligere i desember og uro på grunn av rubelfallet tidlig i uka, endte de amerikanske børsene med voldsom oppgang torsdag og fredag. Det ble rett og slett den nest beste uka to år. Standard and Poor 500-indeksen, som består av 500 av USAs viktigste selskaper la på seg hele 3,4 prosent gjennom uka.

Den viktigste årsaken er at den amerikanske sentralbanken lover å vente med rentekutt til midten av neste år, samt å følge nøye med på hvordan tilliten til økonomien er før de gjør noe.

Men lavere oljepris har også positiv effekt på mange deler av amerikansk økonomi, og det bidro også til oppgangen. I uka som kommer legges mange viktige nøkkeltall fram, og mange forventer videre oppgang i dagene før jul.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Juleshopping i USA

En lang rekke med barn i kø for å sitte på julenissens fang i USAs største shoppingsenter The Plaza, King of Prussia Mall i delstaten Pennsylvania, tidligere i desember.

Foto: Mark Makela / Reuters

Lav oljepris til 2018

Lav oljepris til 2018:

Lav oljepris til 2018: Energianalytiker Tamar Essner på Nasdaq-børsen tror oljeprisen vil forbli lav i to år til minst.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Oljeprisen vil totalt sett ha en positiv effekt på amerikansk økonomi til neste år, tror energianalytiker Tamar Essner, som vi treffer på Nasdaq-børsen på Times Square.

– Den fallende oljeprisen får ulike utslag for ulike grupper. Forbrukere vil gjøre det bra, reiselivsnæringen, flyselskapene og butikkene, men eksportører og oljeselskaper vil slite siden dollaren har styrket seg, sier Essner til NRK.

Hun tror oljeprisen vil bli liggende der den er nå lenge.

– Vi venter en oljepris under 65 eller i alle fall under 70 dollar fatet gjennom 2018, sier hun.

Essner har ikke tro på at OPEC vil sette ned produksjonen på sitt neste møte i juni. Hun peker også på at de skyhøye oljeprisene de siste årene har fått mange land, som USA, til å satse på alternative energikilder.

– Oljeprisen har derfor mindre betydning for amerikansk økonomi enn den hadde for bare noen år siden, sier hun.

– Nordmenn kan ta det med ro

Direktør for DNBs USA-kontor i New York, Giacomo Landi, tror lav oljepris vil bidra til god vekst i USA til neste år.

Nordmenn kan ta det med ro:

Nordmenn kan ta det med ro: Giacomo Landi, sjef for DNBs kontor i USA, mener nordmenn kan ta det med ro selv om oljeprisen skulle forbli lav en stund.

Foto: Tove Bjørgaas

– Jeg håper vi vil se en god framgang. Vi har en interessant dynamikk med oljeprisen. Lavere oljepris er vanligvis gode nyheter for USA. I tillegg er arbeidsmarkedet er endelig i ferd med å bli bedre. Lønningene bør også kunne gå opp til neste år, sier Landi til NRK.

Kan høyere vekst i USA enn ventet dempe et fall i Norge?

– Hvis USA går bedre, går det bedre i Asia og Europa også. Alle er avhengige av hverandre.

Landi mener vi ikke trenger å være så bekymret for hva som venter i Norge.

– Nordmenn kan bare ta det med ro. Norge har en sterk makroøkonomisk situasjon og rikelig med penger, en høyt utdannet arbeidsstyrke og lav ledighet. Det blir vekst i Norge til neste år også, selv om den kanskje avtar noe, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt