Hopp til innhold

BBC: Kledningen knyttet til flere branner rundt om i verden

Fasadeplatene på Grenfell Tower ble også brukt på andre bygninger som har blitt rammet av brann over hele verden, skriver BBC.

Brann i Grenfell Tower London

SPREDTE SEG RASKT: Flere vitner har fortalt at flammene spredte deg raskt.

Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Øyenvitner har fortalt at flammene raskt spredte seg oppover utsiden av London-bygget med 120 kommunale leiligheter.

Bygningseksperter, beboere og tidligere brannfolk mener fasadeplatene på ytterveggene bidro til brannen natt til onsdag. Platene inneholdt et brennbart plastmateriale.

– Etter at jeg hadde kommet meg ut, eksploderte plasten. Halve bygningen sto i flammer, og all plasten boblet og sprakk, sa Ahmed Chellat til avisa The Guardian etter at han klarte å ta seg ut av det brennende bygget.

Kledningen ble innstallert i 2015, hadde en polystyren-kjerne isteden for et mer brannsikkert alternativ, ifølge den britiske statskanalen. Polystyren, eller styrenplast som gruppen kalles, er en amorf termoplast som er billig og derfor svært vanlig.

Les også: Pårørende jakter svar i sosiale medier etter storbrannen i London

Brann i Grenfell Tower, London. Grafikk
Foto: NRK

– Fulgte alle forskrifter

Høyblokker i Frankrike, De forente arabiske emirater og Australia har alle hatt samme type kledning og hatt branner som har spredd seg raskt.

Rydon, firmaet som renoverte bygget, sa at all jobben de gjorde møtte alle brannforskrifter. De insisterte også på at alle kontroll- og sikkerhetsstandarder var oppfylt.

Harley Facades, firmaet som monterte panelene til høyblokka sier i en uttalelse:

«På dette tidspunktet er vi ikke klar over noen link mellom brannen og kledningen».

Les også: Brannsjefen i London: – Venter ikke å finne overlevende

Vanlig i Norge

Høyblokka ble pusset opp for nesten ni millioner pund i 2015. Blokka ble bygd på 70-tallet og ble for to år siden modernisert med ny vinduer i tillegg til at det ble bygget flere leiligheter ved at man brukte ledige rom i bygningen.

Kledningen er også vanlig i Norge, skriver Aftenposten. Norske eksperter som avisen har pratet med vil ikke si at en katastrofebrann som den i London, ikke vil kunne skje i Norge, men at det norske regelverket er bra – hvis det følges:

– Vi ser ofte at det brukes plast når fasader skal pusses opp eller leiligheter etterisoleres. Men det er mer regelen enn unntaket at det lages hull i brannvegger uten at disse tettes etterpå, slik reglene krever, sier Rolf Søtorp, leder i Norsk brannvernforening til Aftenposten.

Flere eksperter mener London-brannen ikke burde komme som noen stor overraskelse. Arkitekt og brannekspert Sam Webb beskriver brannen som en "varslet katastrofe".

– Fortsatt pakker vi inn bygg fra etterkrigstiden i svært brennbare materialer uten å installere sprinklersystem. Og så blir vi overrasket når de brenner ned, sier han til The Guardian.

Les også: Politiet: Minst 12 døde i storbrannen i London

Grenfell Tower dagen etter brannen

DAGEN ETTERPÅ: Slik ser Grenfell Tower dagen etter brannen.

Foto: Espen Aas / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt