BBC: Hundrevis av IS-krigere fikk flykte fra Raqqa

En hemmelig avtale mellom de kurdiskledede SDF-opprørerne i Syria som støttes av USA og Storbritannia, gjorde at hundrevis av IS-krigere og deres familier fikk flykte fra Raqqa. Det avslører BBC i en reportasje hvor de har snakket med mange av de kurdiske opprørerne som nå kontrollerer byen.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA-RAQQA

FEIRET: De amerikanske- og britisksstøttede SDF-styrkene, skal ha latt hundrevis av IS-krigere og deres familier flykte fra Raqqa, ifølge BBC.

Foto: ERIK DE CASTRO / Reuters

Lastebilsjåfør Abu Fawzi sier til den britiske kringkasteren at han og andre kollegaer ble tilbudt gode penger for å frakte hundrevis av IS-krigere, familiene deres og flere tonn våpen og ammunisjon ut av Raqqa i oktober.

Flere av dem hadde også selvmordsbelter, forteller de til BBC.

På denne måten skal IS-krigerne ha klart å komme seg til andre områder i Syria. Flere skal også ha kommet seg over grensen til Tyrkia.

Les mer: Macron tror på snarlig seier over IS

Syria Raqqa

RUINER: Deler av byen Raqqa i Syria ligger nærmest i ruiner etter kampene mellom terrororganisasjonen IS og de amerikansk- og britiskstøttede styrkene.

Foto: Asmaa Waguih / AP

- Ble lurt

Fawzi, som er en av flere kilder BBC har snakket med, trodde han skulle frakte flyktninger fra byen Tabqa ved elven Eufrat til en leir lenger nord.

12. oktober forsto han at han var blitt lurt. Han sier til BBC at både han og kollegaene ble tilbudt flere tusen dollar for å tie om hendelsen, men verken han eller de andre sjåførene har mottatt pengene de ble lovet.

Avtalen med IS-krigerne ble inngått av lokale myndigheter, men verken den amerikansk- og britiskstøttede alliansen eller SDF, har villet erkjenne rollen de spilte i det hele.

Avtalen skal ha blitt gjort for å spare liv etter fire måneder med kamper om Raqqa, som har fungert som en slags hovedstad for den såkalte Islamske Staen.

Les mer: Macron tror på snarlig seier over IS

Bekrefter historien

SDF har tidligere gått ut og sagt at kun et mindre antall lokale krigere fikk rømme byen, men en annen lastebilsjåfør BBC har snakket med sier det ikke er tilfellet. Han mener de fraktet så mange som 4.000 mennesker, mens en annen sjåfør forteller om nærmere 50 lastebiler, 13 busser og 100 av IS' egne kjøretøy.

I lys av BBCs undersøkelser bekrefter koalisjonen nå historien, og opplyser at om lag 250 IS-krigere fikk forlate Raqqa med rundt 3.500 familiemedlemmer.

SISTE NYTT

Siste nytt

NASAs bilder av den første flyturen på Mars 190421

Nasa-helikopter har flydd på Mars

Dronehelikopteret «Ingenuity» har klart å gjennomføre historiens første flytur på Mars.