NRK Meny
Normal

Slik fant og drepte de bin Laden

En fersk BBC-dokumentar kommer med nye avsløringer rundt drapet på Osama bin Laden.

Osama bin Ladens hus i Abbottabad

Osama bin Ladens hus i Abbottabad har blitt en turistattraksjon.

Foto: Aqeel Ahmed/Montasje/NRK / AP

Osama bin Laden deltok aktivt i planleggingen av en rekke terrorangrep i etterkant av 11. september 2001, melder BBC i en ny dokumentar som har fått navnet «Slik tok de bin Laden».

Dokumentaren kan sees i nett-tv: Slik tok de bin Laden

Al Qaida-lederen ble av mange avskrevet som en gallionsfigur som ikke hadde noen direkte innvirkning på Al Qaidas gjøren og laden etter terrorangrepet på New York, men informasjonen CIA tok med seg fra bin Ladens villa i Abbottabad tyder på noe annet.

Amerikanske myndigheter går fortsatt gjennom harddiskene og mobiltelefonene de fant hos bin Laden, men ifølge BBC tyder flere funn på at bin Laden tok aktivt del i planleggingen av bombeangrepene i Madrid, London og Bali.

Michael Scheuer

Michael Scheuer.

Foto: BBC
Philip Mudd

Philip Mudd er tidligere visedirektør i CIAs antiterrorgruppe.

Foto: BBC

Les også: Skrev om fremtidige terrorangrep

Bin Laden var avhengig av å kommunisere uten å bli sporet opp, og brukte aldri telefon eller Internett. Et fåtall pålitelige kurerer fikk jobben med å viderebringe informasjon.

– Kurerer har vært en del av Al Qaida siden dag én. De fraktet penger, verdisaker, papirer, og noen ganger fraktet de meldinger som ikke en gang var skrevet ned, sier Michael Scheuer, som var ansvarlig for CIAs bin Laden-etterforskning på 90-tallet.

Det var til slutt en av kurerene, Abu Ahmad, som ledet CIA til bin Ladens skjulested .

– Dette er ikke en episode av «24». Man får et spor, og prøver å finne ut hvem denne personen er ved å granske informasjon fra reiser eller mobil- og internettdata. Vi jager tusen slike mennesker hver dag, og man vet aldri hvem som er nåla i høystakken, sier CIAs tidligere visedirektør Philip Mudd.

Hadde base i Abbottabad

Så fort CIA klarte å spore kureren til bin Ladens skjulested i Abbottabad, satte de opp sin egen base i nærheten.

Ettersom bygningen verken hadde telefon- eller internettilgang, brukte CIA termografi og avlyttingsutstyr for å finne ut hvem som bodde i huset.

Eiendommen hadde en treetasjes villa og et mindre hus ved siden av, og huset fire familier. Høye murer med piggtråd beskyttet mot innsyn og inntrengere, og den eneste inngangen var gjennom to porter i en smal gang.

Bin Laden skal ha flyttet inn i huset i 2006, og bodde i andre og tredje etasje med tre koner, en ung datter og en sønn med kone.

– Overrasket er ordet jeg vil bruke. Mange av oss ventet å finne ham i et hus et sted, men sannsynligvis i en landsby eller et lite sted der myndighetene har lite tilstedeværelse, sier Mudd.

I det lille huset bodde to brødre med familiene sine. En av dem var kureren Abu Ahmad.

Osama bin Ladens hus

Illustrasjon av Osama bin Ladens skjulested.

Foto: BBC

Vanskelig avgjørelse

President Barack Obama skal ha ment at det var en 50 prosents sjanse for at huseieren var verdens mest ettersøkte mann, og bestemte seg for å gripe muligheten.

Les: Obama så aldri bin Laden-drapet
Les: - Ikke sikker på at Osama var der

Howard Wasdin

Howard Wasdin er tidligere Navy SEAL-soldat.

Foto: BBC

Rundt 20 soldater fra elitegruppen Navy SEAL 6 ble sendt inn i helikoptre som fløy under radaren.

– Adrenalinet pumper, syn og hørsel blir skarpere, alle sansene blir forsterket. Du har en million ting å tenke på, og du har bokstavelig talt tidels sekunder på å ta en avgjørelse, forteller tidligere Navy SEAL-soldat Howard Wasdin.

Da de kom fram til eiendommen delte de seg i to grupper. En gruppe tok seg inn i det minste huset, der de drepte kureren Abu Ahmad i en skuddveksling. En kvinne ble også drept i kryssilden.

Den andre gruppen tok seg inn på bakkeplan i hovedbygningen. I første etasje drepte de kurerens bror, og i trappa opp til andre etasje skjøt de bin Ladens sønn.

Osama bin Laden oppholdt seg på soverommet i tredje etasje. Da soldatene sto ansikt til ansikt med ham, løp kona hans fram og ble skutt i beinet.

Bin Laden ble skutt og drept med to kuler. Han skal ha hatt et maskingevær og en pistol i nærheten, men fikk aldri brukt dem.

Les også: Lanserer dataspill inspirert av drapet på bin Laden

Video Slik gikk bin Laden-aksjonen til

VIDEO: Slik gikk bin Laden-aksjonen til.

– Informasjon forsvinner ut bakdøra

Da pakistansk politi kom til åstedet, var soldatene borte og liket av bin Laden senket i havet.

Tilbake lå fire lik, og en rekke ubesvarte spørsmål. Mens spekulasjonene og konspirasjonsteoriene florerte, endret amerikanske myndigheter sin versjon av operasjonen flere ganger.

– Det at de drepte bin Laden uten et tilsynelatende forsøk på å pågripe ham, antyder at dette var en drapsoperasjon framfor en arrestasjon, sier Michael Scheuer.

Les også: Osamas datter (12): – Han ble henrettet foran familien

Samtidig ble det stilt spørsmål ved hvor mye Pakistan egentlig visste .

Asad Munir

Tidligere ISI-sjef Asad Munir.

Foto: BBC

Pakistanske myndigheter hadde et forklaringsproblem ettersom verdens mest ettersøkte terrorist skjulte seg et steinkast fra landets militærakademi, og ville uansett fremstå som enten involverte eller inkompetente.

– Dette har vært flaut både for meg personlig og for ISI. Men man bør ikke rakke ned på en hel nasjon, sier tidligere ISI-sjef Asad Munir.

Den pakistanske etterretningstjenesten (ISI) har tidligere blitt beskyldt for å støtte terrorgrupper, men har også funnet og arrestert fem av ti etterlyste Al Qaida-topper.

– Det er ikke bare et problem med forpliktelsene i denne kampen, men det er også et problem at informasjon plutselig forsvinner ut bakdøra. Vi gir dem informasjon, og så mislykkes en operasjon fordi de har blitt tipset. Men tillit er egentlig ikke problemet. Vi har ikke noe valg. Det er her Al Qaida opererer, så vi må være her. Og da må vi samarbeide med dem som eier landet, sier Mudd.

Les: Pakistans statsminister: Vi visste ingen ting
Les: Rykteflom i pakistanske medier

– Flere kan skjule seg i Pakistan

Ayman al-Zawahiri. Bildet er fra videoen "An invitation to Islam".

Ayman al-Zawahiri kan også skjule seg i Pakistan.

Foto: Scanpix/AFP

BBC spekulerer i om Taliban-lederen Mulla Omar og bin Ladens utpekte etterfølger , Ayman al-Zawahiri, også skjuler seg i Pakistan.

Mange har imidlertid mistet tilliten til samarbeidet med pakistanske myndigheter, noe som kan koste landet flere milliarder i bistand.

– De har løyet til oss i flere år. Og hvis de radikale islamistene som den pakistanske regjeringen allierer seg med er så viktige for dem at de er villige til å skjule en som har slaktet 3000 amerikanere, så kan de få løse sine egne problemer fra nå av.

– De er ikke våre venner, og vi bør ikke behandle dem som det, sier den republikanske senatoren Dana Rohrabacher til BBC.

Video dfa30a41-f01f-4f53-9fbf-65ecdc4c5ebc.jpg

VIDEO: NRK fikk slippe inn nær bin Ladens skjulested.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt