Nytt tilbakeslag for Sarkozy

Sentrumskandidaten Francois Bayrou sier at han vil stemme på sosialistenes kandidat ved søndagens franske presidentvalg.

Francois Bayrou

Francois Bayrou under pressekonferansen torsdag der han gjorde det klart at han kommer til å stemme på Francois Hollande søndag.

Foto: FRANCOIS GUILLOT / Afp

Kristian Elster i Paris

Dermed fikk president Nicolas Sarkozy ett nytt tilbakeslag i valgkampen, bare tre dager før valget søndag 22. april.

Selv om Bayrou på pressekonferansen torsdag sa at han kom til å stemme på Hollande, så ville han ikke oppfordre sine velgere til å følge hans eksempel.

– Jeg kommer med dette ikke med noen anbefaling til mine velgere. Hver enkelt av mine venner og støttespillere får stemme etter sin egen samvittighet, sa han.

Bayrou var kandidat for sentrumspartiet MoDem i første valgomgang 22. april. Der kom han på femteplass med 9,1 prosent av stemmene.

Satt i regjering med Sarkozy

Bayrou valgte å gi sin støtte til Hollande til tross for at han tidligere har sittet i regjering sammen med Nicolas Sarkozy for snart 20 år siden.

Han sier at det er det han kaller Sarkozys lefling med høyresiden som har vært avgjørende for ham.

– Etter å ha gjort det godt i første valgomgang, startet Nicolas Sarkozy en jakt på det ekstreme høyre der vi ikke kjenner igjen våre verdier, sa Bayrou.

Han la til at han reagerte spesielt sterkt på en TV-reklame for Sarkozy der hans løfte om å få ned tallet på innvandrere blir vist med bilder av flokker av immigranter og et tollskilt med arabiske tegn.

Tradisjonelt har sentrumspartier som MoDem i Frankrike valgt å støtte høyresidens kandidater i Frankrike.


Tapte debatten knepent

Bayrous avvisning kom dagen etter at Sarkozy ikke lyktes med å vinne den TV-sendte debatten med Sosialistpartiets Francois Hollande.

En meningsmåling etter debatten viser at 45 prosent av seerne mener at Hollande gjorde det best, mens 41 prosent holder en knapp på Sarkozy.

Debatten ble sett av nesten 18 millioner seere, og var sett på som Sarkozys siste store sjanse til å dreie valgvinden i sin retning.

Les også: Hollandes sønn til NRK.no: – Far vant debatten

Fredag er den siste dagen de to kandidatene har lov til å drive valgkamp. Det er også den siste dagen det er tillatt å offentliggjøre meningsmålinger.

Torsdagens målinger viser at Hollande fortsatt har en ledelse på fem til seks prosentpoeng på den sittende presidenten.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt