Hopp til innhold

130 mennesker savnet etter forlis

130 mennesker er savnet etter at en båt sank utenfor kysten av Bangladesh. Båten var fylt med flyktninger fra Myanmar som var på vei til Malaysia.

Myanmark Roginhya folk på flukt

Rohingyafolk på flukt utenfor kysten av Myanmar. Bare den siste måneden skal 88 mennesker være drept i nye sammenstøt i Rakhine. 26.000 mennesker har måttet flykte, og ofte lagt ut på en svært farefull ferd. I dag kom nyheten om at 130 mennesker er savnet etter at en båt med flyktninger forliste utenfor kysten av Bangladesh.

Foto: Soe Than WIN / Afp

– Båten var på vei til Malaysia, illegalt, forteller politiinspektør Mohammed Farhad i Bangladesh til nyhetsbyrået AFP.

Ombord var 130 flyktninger fra Myanmar som forsøkte å unnslippe voldsbølgen som herjer i den vestlige staten Rakhine.

Voldsbølge i vest

Den siste uken er flere titalls mennesker drept og et helt nabolag utslettet i nye sammenstøt mellom buddhister og muslimer i Myanmar. Situasjonen for den muslimske minoriteten rohingya-folket er desperat, og volden har drevet over 26.000 mennesker på flukt. FN frykter at de etniske spenningene truer reformprosessen i landet.

– Hvis volden ikke tar slutt, kan reformprosessen og arbeidet for mer åpenhet i Myanmar settes i fare, sa en talsmann for FNs generalsekretær Ban Ki-moon tidligere denne uken.

Pågrep overlevende

En 24 år gammel gutt er en av seks overlevende som ble plukket opp av en fiskebåt etter at båten forlot landsbyen Sabrang i Bangladesh på lørdag.

– Han vet ikke hva som er skjedd med de andre ombord. Det var mørkt og han forsøkte desperat å redde livet, forklarer Mohammed Farhad til nyhetsbyrået AFP.

Det er usikkert om alle som var ombord tilhørte rohingya-folket.

Utslettet landsby

Bare i løpet av de siste dagene skal nye 80 personer ha blitt drept i volden som har preget delstaten i år.

Både muslimene og buddhistene bruker nærmest en «brent jords taktikk» ved å sette fyr på den andre partens områder og kjeppjage folket som bor der. Bare i år er skal nær 4700 hus være totalskadd, ifølge myndighetene.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch har offentliggjort satellittbilder av den muslimske delen av kystbyen Kyaukpyu. De viser at hele bydelen er blitt jevnet med jorden.

Myanmar Rohingya

FN omtaler Roginhya-folket som venneløse fordi de nektes statsborgerskap i Myanmar og nektes flyktningstatus i Bangladesh. Her ankommer Roginhya barn Kuala Lumpur i Malaysia for å delta i en demonstrasjon for folkets rettigheter.

Foto: Lai Seng Sin / AP

Human Rights Watch hevder regjeringen i Myanmar aktivt hindrer bistand i å nå frem til rohingyaene. Selv beskriver flyktningene hvordan de må ta bena fatt og løpe mot båter for å unnslippe både flammer og skudd. Men mange avvises på grensen til Bangladesh og må derfor søke ly andre steder. Det fører til at en rekke flyktninger legger ut på farefulle ferder til andre trygge havner, slik de savnede som var ombord i den forliste båten hadde gjort.

Nektes statsborgerskap

Det bor omlag 800.000 rohingyaer i Myanmar, men de er i praksis et statsløst folk. Det er fordi myndighetene i Myanmar nekter dem statsborgerskap og anser dem som ulovlige flyktninger fra Bangladesh, mens Bangladesh siden 1992 har nektet folkegruppen flyktningstatus.

Utenriksminister Espen Barth Eide og statsminister Jens Stoltenberg skal om få dager åpne et nytt representasjonskontor i Myanmar.

SISTE NYTT

Siste nytt