Jødiske aktivister på vei til Gaza

En båt med jødiske aktivister fra Israel, Europa og USA, satte søndag ut fra Kypros for å bryte blokaden av Gazastripen.

Båt med jøder til Gaza

Jødiske aktivister før avreisen til Gaza.

Foto: BIROL BIBEK / Afp

Skipet som heter "Iren", forlot øya tidlig søndag ettermiddag. Om bord befinner det seg åtte aktivister, inkludert tre besetningsmedlemmer og to journalister.

Reuven Moshkovitz

Reuven Moshkovitz spiller munnspill.

Foto: HASAN MROUE / Afp

82 år gamle Reuven Moshkovitz er blant aktivistene om bord. Den jødiske mannen er blant de overlevende etter holocaust og sier han føler seg forpliktet til å delta.

En hellig plikt

– Det er en hellig plikt for en overlevende som meg å beskytte mot forfølgelse, innestengning og undertrykkelsen av så mange mennesker, inkludert 800.000 barn i Gaza, sier han.

Israels forsvarsminister Ehud Barak har tidligere advart mot at Israel vil stanse alle skip som nærmer seg Gaza, som er styrt av den islamistiske bevegelsen Hamas.

Israel kom i internasjonalt søkelys da den israelske marinen bordet det tyrkiske skipet Mavi Marmara og andre fartøyer som deltok i konvoien med hjelpesendinger til Gaza. Ni propalestinske tyrkere ble skutt og drept.

Om bord var også tre nordmenn, Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi fra Free Gaza.

Knusende rapport

For tre dager siden kom en FN-rapport om Gaza-raidet. Den slo fast at Israel brøt folkeretten og menneskerettighetene da det angrep en konvoi med nødhjelp til Gaza i mai. Israel avviste anklagene.

«Aksjonen oppviste et uakseptabelt brutalitetsnivå. Slik framferd kan ikke rettferdiggjøres eller forsvares av behovet for sikkerhet eller noen andre grunner,» står det i FN-rapporten.

Video Mange døde rett foran øynene mine

Norske Nidal Hejazi formidlet sine inntrykk fra bordingen.

SISTE NYTT

Siste nytt