NRK Meny
Normal

Bartender forsøkte å pågripe Tony Blair

Det som begynte som en vanlig fredagskveld for en bartender på en biffrestaurant i London, endte i dramatikk og oppsigelse da Storbritannias tidligere statsminister kom inn døren.

Tidligere statsminister i Storbritannia, Tony Blair

Flere har forsøkt å foreta en borgerarrest på Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair.

Foto: KEVIN LAMARQUE / REUTERS

Twiggy Garcia, bartender ved London-restauranten «Tramshed», forteller til avisen The Independent, at han helt siden å ha besøkt nettsiden Arrestblair.org, har fantasert om å foreta en borgerarrest på den tidligere statsministeren for «forbrytelser mot freden» i Irak.

– Jeg har ventet på muligheten etter å ha sett nettsiden, og det hendte seg at vi var på samme sted til samme tid, forklarer Garcia til avisen.

– Jeg mener Blair er ansvarlig for massedrap av irakiske sivile etter at han tok landet vårt (Storbritannia red.anm.) med i en ulovlig krig.

Nettsiden tilbyr en dusør på 8 500 pund til alle som kan «pågripe» Blair.

Blair ville diskutere

Garcia forklarer til den britiske avisen hvordan pulsen hans steg da han oppdaget at Blair var til stede i restauranten, og han så sin mulighet til å pågripe den tidligere lederen for partiet «Labour».

– Han satt på et bord i andre etasje sammen med åtte andre mennesker og spiste middag. Jeg tror han var der med familie og noen venner, forteller han.

– Jeg gikk over til ham, la hånden min på skulderen hans og sa: «Herr Blair, dette er en borgerarrest for forbrytelser mot fred, i hovedsak din avgjørelse om å gå til en uprovosert krig mot Irak. Jeg ber deg til følge meg til politistasjonen for å svare på anklagene.

I stedet for å bli satt ut begynte rutinerte Blair å diskutere med den unge bartenderen.

Ifølge Garcia byttet Blair tema flere ganger og snakket om Syria. Ifølge bartenderen sa han at Garcia «burde være mer bekymret over situasjonen i Syria».

– Jeg forventet ikke at han skulle begynne å diskutere med meg, sier Garcia.

På dette tidspunktet forsto Garcia at debatten var over ettersom en av sønnene til Blair gikk for å hente en av vaktene på restauranten.

– Jeg bestemte meg for å komme meg ut der ifra kjapt. Jeg sa opp jobben på stedet, sier han.

Flere har prøvd å pågripe Blair

Da The Indenpendent kontaktet en av talsmennene til Blair, bekreftet han situasjonen, men avviste at det var noe dramatikk i det hele.

– Det er ingenting å rapportere her bortsett fra at Herr Blair tilbød seg å diskutere saken. Tilbudet ble avslått og personen gikk videre. Ingenting annet skjedde. Alle har det fint og koste seg under restaurantbesøket.

Twiggy Garcia er den femte i Storbritannia som har forsøkt å foreta en borgerarrest på Tony Blair, som nå blant annet er Midtøsten-utsending for FN, EU, USA og Russland.

– Det gjør at folk ikke glemmer at han er en krigsforbryter. Jeg håper han en dag må møte i Haag for sine forbrytelser, sier Garcia.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt