NRK Meny
Normal

Demonstrantene lager barrikade for å hindre presidenten å komme på jobb

Demonstranter satte søndag opp barrikader ved regjerings- og presidentkontorene i Kiev. Demonstrasjonen er den største siden Oransjerevolusjonen i Ukraina i 2004.

Rundt 500.000 demonstrerer protesterer på Uavhengighetsplassen i Ukrainas hovedstad Kiev. Det er de største demonstrasjonene i landet siden Oransjerevolusjonen under presidentvalget i Ukraina i 2004.

Sent søndag kveld satte demonstrantene opp barrikader ved regjerings- og presidentkontorene i Kiev. Planen er å hindre at politikerne gjenopptar arbeidet mandag.

Veltet Lenin-statue

– Jeg anslår at det er om lag 500.000 mennesker her nå. Samtidig ser jeg store mengder opprørspoliti. Vi er bekymret for at de vil slå til i løpet av natten, sa en 24 år gamle student søndag ettermiddag.

Arrangørene håpet at så mange som én million ville delta i protestene i løpet av dagen.

Demonstrantene veltet søndag kveld en statue av den russiske revolusjonslederen Lenin i Kiev sentrum.

TV-bilder viste den tomme sokkelen omgitt av jublende demonstranter som hamret løs på restene av statuen. Reportere på stedet forteller at statuen har blitt halshogd.

Svingte ultranasjonalistisk flagg

Den ledende opposisjonspolitikeren Andrej Sjevtsjenko sier at det ikke var opposisjonspolitikerne som hadde tatt initiativ til veltingen av statuen. Flere av dem som rev ned statuen svingte med flagget til det ultranasjonalistiske partiet Svoboda.

Statuen har symbolsk betydning som viser Ukrainas felles historie med Russland. Granittstatuen ble reist like etter at andre verdenskrig tok slutt, og den var den siste Lenin-statuen i Kiev etter Sovjetunionens fall.

Demonstrasjonene på Uavhengighetsplassen gikk fredelig for seg søndag. Tidligere statsminister Julia Timosjenko kunngjorde at president Janukovitsj måtte gi etter for folkets krav om å gå av.

«Gå av, gå av»

– Vårt mål er at Janukovitsj umiddelbart må trekke seg som Ukrainas president, lød det i kunngjøringen, som ble lest opp av Timosjenkos datter Jevgenia Timosjenko.

Folkemengden svarte med å rope «Gå av, gå av».

Ukraina, og da spesielt hovedstaden Kiev, har vært preget av mange demonstrasjoner helt siden presidenten trakk seg fra å skrive under på en omfattende samarbeidsavtale med EU og heller ville styrke båndene med Russland.

Mange av demonstasjonene har endt med både blod og arrestasjoner etter at politiet har gått hardt til verks mot demonstrantene.

Veltet Lenin-statuen i Kiev

Se demonstrantene velte Lenin-statuen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt