Den svenske regjeringen har nå satt av litt over 108 millioner svenske kroner for å bedre barnehagetilbudet på kvelds- og nattetid.
Malin Ørnberg er mor til Max (3) og Myra (2). Både hun og mannen jobber som los og er avhengig av at barnehagen er åpen døgnet rundt.
– For oss er dette den eneste muligheten til å jobbe med det vi er utdannet til. Ellers måtte vi ha byttet om til en dagjobb, sier hun til NRK.
Som los jobber Ørnberg 22 uker i året og har fri resten. Når foreldrene har fri er barna ikke i barnehagen og Ørnberg mener de da får mye kvalitetstid sammen.
– Vi tjenestegjør ei uke om gangen og så har vi fri ei uke. Så på det meste så er barna i barnehagen sju døgn på rad. Men, ettersom jeg tjenestegjør i samme by har jeg mulighet til å ta dem hjem litt da og da. Så det er ikke alltid det blir sju netter. Vi forsøker å gjøre de avbrudd vi kan. For oss er dette en løsning som gjør at vi totalt får mer tid med barna våre, sier hun.
Ingen betenkeligheter
Hun forteller at da de fikk barn, trodde de at en av dem måtte finne seg en dagjobb.
– Vi visste ikke da at det fantes døgnet-rundt barnehage. Men etter å ha funnet et sted barna trives veldig godt, har det gjort det mulig å fortsette med vårt arbeid, sier hun.
Hun har ingen betenkeligheter med å ha barna i barnehagen om natta.
– Jeg ser ingen skille om man leverer de bort om natta eller om dagen. Det viktigste er at de er et trygt sted, sier hun.
Likevel, vet hun at enkelte har fordommer.
– Hvis det er noen som har fordommer mot at man leverer vekk barnet om natta eller på ubekvemme tidspunkt, så lurer jeg på hvor bra er det egentlig å forlate barnet sitt kl. 7 og hente det 17-18? Hele deres våkne tid? Det er jo mange familier som har det sånn. Er det så mye bedre? Jeg vet ikke. Jeg syns dette er ganske bra for oss i alle fall, sier hun.
– Vanskelig å erstatte foreldrene om natta
De siste tallene fra det svenske Skolverket viser at det i Sverige i 2012 var 4945 barn som gikk i barnehage sent på kvelden eller om natta, såkalt «nattis». Dette er et tilbud svenskene har hatt siden 1988.
Den svenske regjeringen har i perioden 2013–2016 satt av 108,5 millioner svenske kroner for å bedre barnehagetilbudet på kvelds- og nattetid.
Psykologiprofessor Malin Broberg ved universitetet i Gøteborg forsker på små barns tilknytning til foreldrene og mener det er en forskjell om barna er i barnehagen på dagen eller på natta.
– Når trøttheten kommer om kvelden er det vanskeligere for en utenforstående og noen annen enn foreldrene å trøste og gi barnet trygghet. Det vet jo besteforeldre at når de er barnevakter til små barn på kvelden når de blir litt engstelige, så er det mye vanskeligere å erstatte foreldrene. Mens, på dagen når barna leker og har det morsomt er det lettere, sier Broberg.
Det finnes imidlertid ingen studier som er gjort på barn som går på «nattis» og det er dermed vanskelig å slå fast hvordan det påvirker barn å gå der.
– Så lenge barneomsorgen er av god kvalitet og det finnes trygge voksne barnet kan knytte seg til, så blir ikke tilknytning til foreldrene. Men det er alltid sånn at hvis barnet er veldig lei seg eller har vanskelig med å komme til ro, så kan det få konsekvenser for hvor tillitsfull man blir til andre mennesker og hvordan selvtilliten utvikles, sier Broberg.
Stor vekt på trygghet
De siste fem årene har antallet som jobber «ubekvemme arbeidstider» økt med 25 prosent i Sverige. Det vil si at 1,75 millioner svensker jobber skift.
Riitta Kiiski-Drones som har ledet Sjøelefanten barnehage siden 2007 forteller at det er mange som benytter seg av det døgnåpne tilbudet.
– Foreldrene til barna som går her jobber på sykehus, som politi, i redningstjenesten, på restauranter, som lokførere, loser, kulturarbeider, kunstnere med dobbelt arbeid. Kort sagt er det veldig varierende, forteller hun.
Hun sier de legger stor vekt på trygghet. Barna begynner først å gå på dagtid slik at de blir trygge i huset og de første nettene sover også foreldrene i barnehagen.
– Det er alltid det samme personellet som er her om natten og det er alltid en pedagog som sover sammen med barna, slik at dersom de våkner så har de en som kan trøste. Vi har også bilder av foreldrene, slik at barna kan titte på bildene av mamma og pappa eller farmor eller den hunden man har hjemme som de savner, sier hun.
Men, selv om svenskene har hatt kvelds- døgnåpne barnehager i mange år og regjeringen nå til og med gir 108 millioner kroner for å bedre tilbudet, mener hun det likevel ikke er fullt ut akseptert å ha barna sine i barnehagen om natta.
– Jeg tror dette begrunnes mye i hvordan det var før. Da jeg var liten var de fleste mammaer hjemmeværende, men i dag ser ikke samfunnet slik ut. Mange har ubekvemme arbeidstider, særlig i typiske kvinneyrker innenfor omsorg. Samtidig er våre matbutikker åpne fra 7 til 23, lørdag, søndag, julaften som nyttårsaften. Jeg syns vi er godt kompliment til foreldrene som trenger oss, sier hun.
– Tvinger seg på i Norge
I Norge er det ifølge Utdanningsdirektoratet kun seks barnehager som har åpningstid på over 12 timer, men alle disse barnehagene har en begrenset oppholdstid på ti timer eller mindre. Til sammen går det 400 barn her. Barnehagen som har åpent lengst stenger kl. 22.30.
Arbeidstakerorganisasjonen Handel og Kontor mener kvelds-, døgn- og helgeåpne barnehager vil bli nødvendig også i Norge.
– Dette er en naturlig konsekvens av at flere i Norge jobber skift. Og med stadig flere søndagsåpne butikker og kjøpesentre, tvinger dette seg på som et tilbud her også, sier avdelingsleder Ove Magnus Halkjær i Handel og Kontor.
For arbeidstakerforeningen er imidlertid ikke dette noe de egentlig vil ha.
– Dette er overhodet ingen ønsket utvikling, men politikerne må innse at når de legger opp til søndagsåpne butikker, så betyr det også at man får behov for barnepass på den tida. Vi i Handel og Kontor mener vi ikke bør ha søndagsåpne butikker i det hele tatt, sier Halkjær.