Hopp til innhold

Barndomskamerat om terrormistenkt: – Trodde han var på vei i riktig retning

KØBENHAVN (NRK): 22-åringen som vokste opp med Omar Abdel Hamid el-Hussein sier han ble glad da han så at barndomskameraten hadde anlagt skjegg. Han trodde det betydde at el-Hussein hadde fått en roligere livsstil.

Blomster utenfor Svanevej

BLE FJERNET: Blomstene som lå utenfor hjemmet til Omar Abdel Hamid el-Hussain ble fjernet av flere unge menn.

Foto: Københavns Politi / HANNIBAL HANSCHKE / Reuters

Utenfor bygningen i Svanevej ligger det ikke lenger blomster. Stedet hvor terrormistenkte Omar Abdel Hamid el-Hussein ble skutt og drept av politiet, ble ryddet av en gjeng unge, maskerte menn. I stedet for blomster hang de opp en plakat hvor det står «Hvil i fred. Må Allah være deg nådig».

Stedet er blitt besøkt av mange i dagene etter terrorangrepene i København og blomsterhilsenene har provosert.

Minnes morsom kamerat

Blant dem som har tatt turen er en 22 år gammel mann som kjente el-Hussein lenge før voldsdommene og radikaliseringen i fengsel. Lenge før terrorangrepene som har rystet Danmark og resten av verden.

Han snakker gjerne om barndomskameraten, men vil ikke la seg avbilde. Han ønsker å være fullstendig anonym og sier NRK kan omtale ham som «Abu Hassan». Han og el-Hussein vokste opp i samme nabolag i Mjølnerparken i København.

Vi pleide å leke sammen da vi var yngre. Jeg og broren min og Omar. Vi var vel 7- 8 år gamle da vi først ble kjent. Omar var høflig og respektabel. Han hadde gode manerer. Det er mange år siden nå, men jeg husker godt at han var en veldig morsom fyr, sier «Abu Hassan».

De to mistet kontakten da el-Hussein flyttet fra nabolaget noen år senere. Den terrormistenkte 22-åringen ble født i København av palestinske foreldre. Ifølge Dagbladet flyttet han med moren til Jordan for en periode i 2006.

Flere voldsdommer

Dansk sikkerhetspoliti har fortalt at el-Hussein var kjent for dem fra tidligere, men det er ikke sagt noe om han har hatt tilknytning til islamistiske grupper.

Politi i Svanevej

BLE SKUTT: Da politiet tok kontakt med el-Hussein begynte han å skyte mot dem. Han ble da skutt og drept.

Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters

Han skal ha vært en del av et gjengmiljø i København, og har sonet flere dommer for vold. Ifølge danske medier slapp han ut fra fengsel for bare to uker siden. Da hadde han sonet ferdig en dom for grov vold etter en knivstikking i 2013. Tilsynelatende fullstendig uprovosert stakk han en 19 år gammel mann med kniv på et tog.

el-Husseins kriminelle løpebane var også kjent for hans 22 år gamle kamerat. Etter flere år uten kontakt så barndomskompisen el-Hussein igjen i forrige uke.

– Jeg hadde faktisk ikke sett ham på over seks år, før jeg så ham i moskeen forrige uke. Det var midt under bønnen, og jeg så ham bakerst i lokalet. Jeg la ikke merke til ham først, fordi han hadde forandret seg en del. Han hadde fått mer skjegg og virket veldig rolig. Jeg ville hilse på ham, men han forsvant ganske fort ut døren etter at bønnen var over, forteller han.

Overvåkningsbilder av Omar Abdel Hamid El-Hussein

FANGET AV OVERVÅKNINGSKAMERA: Nye overvåkningsbilder viser at Omar Abdel Hamid El-Hussein skiftet klær mellom de to terrorangrepene.

Foto: København politi (CC BY 3.0) (Montasje laget av NRK)

Glad for å se skjegg

Nettopp det å se at el-Hussein hadde anlagt skjegg og begynt å gå i moskeen, gledet barndomskompisen. Han trodde det kunne bety en positiv endring i livet til den nå terrormistenkte mannen.

– Jeg var faktisk glad da jeg så at han hadde anlagt skjegg. Jeg vet jo hvordan han har vært tidligere. Han hadde blitt en «bad guy». I det området hvor jeg har vokst opp, så har jeg sett mange «bad guys» som blir religiøse. Da får de ofte skjegg og blir mye roligere. De blir «good guys» og skal hjelpe folk i samfunnet. Jeg var glad fordi jeg trodde han var på vei i riktig retning, sier 22-åringen.

Blomster utenfor Krudttønnen

BLOMSTERHAV: Utenfor «Krudttønnen», der el-Hussain drepte en dansk regissør, har mange lagt ned blomster og meldinger.

Foto: Polfoto / Ap

Derfor ble sjokket stort da han forsto at det var barndomskameraten som hadde skutt mot et debattmøte om ytringsfrihet og en synagoge. To mennesker ble drept og fem politibetjenter skadet før el-Hussain begynte å skyte mot politiet i Svanevej, og selv ble drept i skuddvekslingen. Terrorangrepene har rystet en hel verden.

– Jeg hadde aldri trodd at det ville ende på denne måten. Jeg og broren min ble veldig stille da vi hørte på nyhetene at det var Omar som sto bak angrepene og at han hadde blitt drept. Det var helt uvirkelig, sier «Abu Hassan» og tar seg til hjertet for å vise hvordan det gikk innpå ham og broren.

Fordømmer handlingen

Nå forsøker han å forstå hva som fikk den «morsomme fyren» han kjente som ung til å gjøre som han gjorde. Forstå, men ikke forsvare.

– Jeg mener at det han gjorde var uakseptabelt. Han satte seg selv og andre mennesker i en veldig vanskelig situasjon. Å bruke Islam som en unnskyldning til å drepe uskyldige mennesker, er uakseptabelt, sier barndomskompisen.

– Hva synes du om at religionen din blir knyttet til drapshandlingene hans?

– Jeg tror Omar gjorde det fordi han ville forsvare Islam og profeten. Men det er ikke greit å drepe uskyldige. Det er helt feil å bruke islam som en unnskyldning for å drepe uskyldige folk, svarer han.

Minnemarkering i København

SAMLET I SORGEN: 30.000 mennesker samlet seg til minnemarkering i København mandag kveld.

Foto: Michael Probst / Ap

Avbryter intervjuet

Mens NRK snakker med Abu Hassan er det flere menn som kommer bort for å avbryte intervjuet.

– Hvorfor snakker du med henne? Man kan ikke stole på journalister. Du ser hva de har skrevet om Omar, sier en mann.

– Det er derfor jeg snakker med henne. Jeg prøver å si noe positivt for å forklare dem hva slags person Omar var, forklarer kompisen.

Mannen er opprørt over at mediene omtaler el-Hussein som en terrorist.

– Hvis en jøde eller en dansk mann kommer hit og dreper en muslim, da skriver dere ikke at det var en terrorhandling. Men når en muslim dreper en jøde, så er han plutselig terrorist, sier mannen.

Han ønsker ikke snakke med NRK, men holder seg likevel i nærheten mens samtalen med barndomskompisen fortsetter.

Frykter hevnangrep

– Jeg forstår godt at det er mange som føler det på denne måten, sier den 22 år gamle mannen.

Han er ikke bekymret for at politiet vil være mer mistenksomme overfor lokalmiljøet.

– Jeg har vokst opp i Mjølnerparken. Jeg er vant til å se mye politi i gatene. Jeg er mer redd for at danskene som truer på nettforum og diverse om at de skal «ta» muslimene, skal gjøre alvor av truslene, sier han.

Flere unge menn tok vekk blomster som var lagt ned på stedet hvor terrormistenkte Omar Abdel Hamid el-Hussain ble skutt og drept av politiet. I stedet hang de opp en plakat med en hilsen til 22-åringen.

SISTE NYTT

Siste nytt