Hopp til innhold

Barna har det verre i Afghanistan

I løpet av første halvår er minst 388 barn blitt drept i Afghanistan. Situasjonen i landet har forverret seg betydelig fra i fjor.

PAKISTAN-AFGHANISTAN-UNREST-ATTACK-TRIBUTE

En jente fra Hazara provinsen tenner lys i en seremoni for å minnes angrepet 23. juli.

Foto: BANARAS KHAN / Afp

Situasjonen for sivile generelt går også fra vondt til verre. I løpet av årets første seks måneder er minst 1.601 sivile drept og 3.565 såret i Afghanistan, ifølge FN. Økningen fra 2015 er på fire prosent.

Angriper skoler

– Barna har en ekstrem usikker sikkerhetssituasjon. Den siste rapporten vi har fra i vår, viser at det har gått fra vondt til verre. En av fire sivile som blir drept er barn. I tillegg vet vi at mange barn blir rekruttert som soldater på ulike sider av konflikten, forteller Redd Barnas kommunikasjonssjef, Line Hegna.

Line Hegna

Kommunikasjonssjef, Line Hegna i Redd Barna

Foto: Marit Kolberg / NRK

Det er en økning i angrep på skoler og sykehus.

– Det gjør at barna holdes borte fra skolen og ikke får den helsehjelpen de trenger. Barnedødeligheten er blant de høyeste i verden, sier Hegna.

Hun ser et lyspunkt.

Fredelige soner

– Afghanske myndigheter har nå underskrevet en «sikker skole»-avtale. Håpet er at barna kan få skolen som en fredelig sone, sier Hegna.

– Men det gjenstår å se om partene i konflikten respekterer avtalen, understreker Hegna.

Afghanistan selvmordsangrep Kabul

Han gråter over tapte menneskeliv etter det dødeligste angrepet i Kabul siden 2001.

Foto: WAKIL KOHSAR / Afp

Sprer frykt

Siden Taliban startet å bygge seg opp rundt 2005, har det samlede tapet av menneskeliv øket hvert år.

Kristian Berg Harpviken

PRIO-direktør og Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

– Kampene utkjempes gjerne i områder der folk bor. Talibans strategi er å bruke terror overfor sivile for å spre frykt, sier PRIO-direktør og Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken.

Nytt Kabul-angrep

I helgen kom det dødeligste angrepet i hovedstaden siden 2001. Minst 81 mennesker drept og over 200 såret i et selvmordsangrep mot en demonstrasjon i Afghanistans hovedstad Kabul. IS hevder å stå bak.

– Det er ikke lett å se positive utviklingstrekk. I FNs sikkerhetsrapport fra i mar sies det at Afghanistan er «på kanten av katastrofen». Det må en betydelig innsats til for at den ikke forverres både i forhold til å gi befolkningen jobber og bedre landets økonomi, sier Berg Harpviken. .

Flyktninger til Norge

Når situasjonen forverres, øker tallet på flyktninger.

Hvilken betydning få den forverrede situasjonen for flyktninger som kommer til Norge?

– Antall afghanere som vil flytte fra landet og nabolandene er stort og blir bare større. Men det siste halvåret har Norge blitt skjermet, på grunn av grensekontroll spesielt i Hellas og Russland. Flyktningene stoppes før de kommer hit, sier Prio-lederen.

Nærmere 150.000 afghanere har flyktet fra hjemmene sine siden januar i år på grunn av konflikten i landet, viser tall fra FN. Bare 1.185 personer av dem kom til Norge de første fire månedene, viser tall fra Utlendingsdirektoratets (UDI). Det er det laveste antallet på nesten 20 år.

SISTE NYTT

Siste nytt