NRK Meny
Normal

Barn kan stå bak storbrann

Politiet i den australske delstaten New South Wales mener at fem barn kan stå bak de verste skogbrannene på 40 år.

Mandag ble en elleve år gammel gutt hentet av politiet, mistenkt for å ha startet to av brannene som svir av tørr vegetasjon i et enormt tempo nordvest for Sydney.

11-åringen skal ha startet en brann i nærheten av Newcastle, som førte til at flyplassen måtte stenge og at flere hundre mennesker måtte evakuere hjemmene sine.

Tidligere ble en 15-åring pågrepet for samme brann, og en 14 år gammel gutt er mistenkt for å ha startet en brann i Rutherford, skriver The Australian.

I tillegg er to jenter på 12 og 13 år arrestert og siktet for å ha startet en gressbrann vest for Sydney.

– Det er én ting å være en voksen, kriminell brannstifter. Det er en annen ting, og det gjør meg trist, at unge mennesker ikke ser konsekvensene av denne typen hensynsløs oppførsel, sier brannsjef Shane Fitzsimmons.

Politimester Michael Gallacher opplyser at flere av barna vil bli fremstilt for ungdomsdomstoler allerede i dag.

– Du setter andre menneskers liv i fare, og kan like godt sette ditt eget liv i fare dersom du setter fyr på vegetasjonen og blir stående midt i brannen. Det er en alvorlig forbrytelse, sier han.

Les også: – Militæret kan stå bak storbrann
Les også: Unntakstilstand i Australia

De omfattende brannene har nå pågått i seks døgn. En uvanlig varm vår og mye vind har ifølge delstatsmyndighetene gjort forholdene til de farligste på 40 år. Myndighetene frykter at de tre største skogbrannene, to i Blue Mountains-området og en utenfor byen Lithgow, skal bli til én enorm brann i løpet av de neste dagene.

VIDEO: Enorme skogbranner herjer fortsatt i Australia.

Frykter «megabrann»

Mandag opplyser brannvesenet at de kjemper mot 60 branner, og at 17 av dem er ute av kontroll.

Myndighetene og brannvesenet frykter at de største brannene skal nå frem til hverandre og utgjøre én stor brann, noe som øker mulighetene for at flammene skal nå frem til Sydneys forstader.

– Jeg tror aldri jeg har brukt ordet «megabrann», men sannheten er at prognosene viser at det er svært sannsynlig at været vil føre to av brannene sammen, sier Fitzsimmons ifølge AFP.

Mandag er situasjonen mest prekær utenfor småbyen Lithgow vest for Sydney, der 40.000 hektar er svidd av.

Fitzsimmons opplyser at stigende temperaturer og ugunstige vindforhold gjør situasjonen ekstra vanskelig for brannvesenet.

Delstatsmyndighetene innførte unntakstilstand i helga, noe som gjør at nødetatene kan beordre folk til å evakuere. Det skal foreløpig ikke være aktuelt å evakuere Blue Mountains-området, som har 76.000 innbyggere.

Advarer «drittsekker»

Mange har evakuert på eget initiativ, og flere småbyer har åpnet klubbhus og samfunnslokaler som tilfluktssteder.

Samtidig er alle nasjonalparkene i området stengt for turister.

New South Wales-guvernør Barry O'Farrell ber alle om å følge instruksjonene fra myndighetene og nødetatene, og sender også en streng advarsel til dem som måtte vurdere å bruke unntakstilstanden til plyndring.

– Jeg er rett og slett forferdet over at noen drittsekker benytter sjansen til å rundstjele folk som har blitt evakuert eller forlatt hjemmene sine på grunn av brannfaren. Jeg vet at politiet er fast bestemt på å spore opp disse menneskene, sier O'Farrell.

Politiet har ennå ikke meldt om noen tilfeller av plyndring, men mange har kommet med advarsler på sosiale medier, skriver news.com.au.

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt