Barentsburg vil ha eget postkontor

Russerne på Svalbard er misfornøyde med den norske postservicen. Nå vil de ha eget postkontor i Barentsburg.

Postkontor i Barentsburg
Foto: Torgeir Skeie / NRK

- I dag får vi ikke henta posten regelmessig, sier sjefen for gruveselskapet Trust Arktikugol i Barentsburg, Boris Nagajuk til NRK.

Knapt en gang i uka

- Post som kommer til vår adresse i Barentsburg blir liggende på Posten i Longyearbyen til vi henter den sjøl, sier Boris Nagajuk. Vi henter med helikopter, og enkelte ganger har vi så dårlig kapasitet at vi knapt nok får henta post en gang i uka, forteller direktøren for Trust Arktikugol.

Nå er saken til behandling i Samferdselsdepartementet. Ekspedisjonssjef Ottar Ostnes i departementets luft-, post- og teleavdeling sier at de som et ledd i svaret til russerne er i dialog med Posten for å avklare om det er grunnlag for å gjøre noe med posttjenesten til Barentsburg. For øvrig har Posten ikke lenger noe monopol på posttjenester i Norge bortsett fra på enkelte typer brevpost.

Utenrikspolitikk

Men spørsmålet om egen posttjeneste på Svalbard er også utenrikspolitikk, og et ledd i russernes tydelige markering av at de ønsker fotfeste på Svalbard også i framtida. - Russernes fortsatt store interesse for Svalbard er ei territoriell markering, tror seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Jakub Godzimirski. - Russerne driver mye av det som kan beskrives som symbolpolitikk, og det er mer i den retning enn av rent økonomiske årsaker de er interesserte i Svalbard, sier Godzimirski.

Russerne har planer om investere hundrevis av millioner kroner på Svalbard i åra som kommer. Blant annet vil de ta i bruk det fraflytta samfunnet Pyramiden igjen som et turist- og forskningssenter.

Fem år gammelt kort

Uansett, posten er en del av et velfungerende samfunn. Og russerne i Barentsburg håper i hvert fall de får en posttjeneste som er noen hakk bedre enn det de opplevde nettopp i den fraflytta byen Pyramiden. Der ble det nemlig oppdaga et postkort i den rød tømmepostkassen, i 2003, fem år etter at gruvesamfunnet var fraflytta.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt