Hopp til innhold
Urix forklarer

Det republikanske partiet er en slagmark

MIAMI (NRK): Framtida det republikanske partiet planla for fire år siden er avlyst. I natt takket Marco Rubio for seg ved å beskylde partieliten for ikke å forstå sine egne velgere. Det er det visst bare Donald Trump som gjør.

Donald Trump

En oppglødd Donald Trump på valgvaken sin i Florida i natt.

Foto: RHONA WISE / AFP

Han så lettet ut og hadde fått tilbake fargen i ansiktet da han kom ut på scenen i Miami og sa det var over.

Marco Rubio har vært grønn i fjeset de siste ukene mens han desperat har reist rundt og holdt glisne valgmøter med presset fra hele den republikanske eliten på sine 44 år gamle skuldre.

Etter at Mitt Romney tapte valget i 2012 så det sang, fordi velgerne ikke kunne identifisere seg med ham, bestemte kloke republikanske hoder seg for å forsøke å rekonstruere partiet slik at det skulle få bredere appell i en amerikanske befolkning i rask endring.

Marco Rubio virket som en god kandidat til å fronte et slikt parti med sin inspirerende immigranthistorie, tro på den amerikanske drømmen, men likevel konservative overbevisning.

Men han klarte aldri å fylle kampanjen sin med det innholdet velgerne ønsket. I natt var det slutt etter at Donald Trump slo knockout på ham hjemstaten Florida og fikk 38 prosent av selv de latin-amerikanske stemmene.

– Vi trenger et nytt etablissement i partiet vårt, sa Rubio da han i natt takket for seg og bega seg ut i en usikker framtid.

Men hvem i all verden skal fronte det etablissementet?

Marco Rubio trakk seg etter at han tapte primærvalget i hjemstaten Florida.

–Etter i natt er det klart at selv om vi er på den rette siden, så kommer vi ikke til å være på den vinnende siden, sa Marco Rubio til tilhengerne sine etter nederlaget i Florida i natt.

150 millioner dollar til ingen nytte

De siste ukene har partilojale pengebinger, eller såkalte Super PACs, brukt 150 millioner dollar på å forsøke å stoppe Donald Trump i Florida, Illinois og Missouri.

Det er det første seriøse forsøket på å drive en koordinert kampanje som angriper Trump.

Kvinnelige skuespillere har i TV-reklamer lest opp hans nedsettende uttalelser om kvinner, historier om Trumps tvilsomme oppførsel overfor både journalister og forretningsforbindelser er blitt presentert i kostbar negativ markedsføring.

Men alt dette til ingen nytte. I natt vant Trump fire av fem delstater.

Kasich stoppet Trump–Rubio trekker seg

Han har vunnet 18 av 27 delstater hvor de har vært valg så langt. En stadig styggere valgkamp de siste to ukene, med voldelige sammenstøt på valgmøter og tilhengere som gjør nazihilsen, har bare gitt ham enda større pressedekningen og trolig enda flere velgere.

– Vi er den største politiske nyhetshistorien i verden nå, skrøt Trump da han takket for støtten fra et sine hotellanlegg i Florida i natt.

Vanskelig å nå 1237

Trump vant solid i Florida og sikret seg delstatens 99 delegater. Men det faktum at han tapte for John Kasich i Ohio og ikke vant så overlegent de andre stedene, gjør det kronglete for ham å vinne de 1237 delegatene han trenger for å få flertall.

Han må vinne rundt 60 prosent av de gjenværende delegatene,

Trump vil uansett være den overlegent flest har stemt foran nominasjonsmøtet i Cleveland i juli.

Det kriserammede partiet legger planer om et forhandlet landsmøte. Der kan de lansere en ny kandidat eller forsøke å relansere en av dem som har gitt seg i årets valgkamp dersom Trump ikke har fått flertall.

Men ingen slike planer virker spesielt overbevisende. Et velfinansiert partiapparat er i ferd med å miste sin innflytelse totalt. Det er bare for elitene og har mistet kontakten med velgerne.

Clinton stadig klarere

Hillary Clinton hadde en god natt og det blir stadig mer urealistisk at Bernie Sanders skal klare å utfordre henne seriøst videre. Hun vant overlegent i Florida og Ohio, og hun vant i Nord-Carolina og Illinois.

Sanders må vinne flere steder for å klare å utfordre henne, men så lenge han fortsetter, stopper heller ikke den intense debatten i det demokratiske partiet som er viktig for å mobilisere velgere til høsten.

I natt lovet Clinton å kjempe mot diskrimineringen hun mener Trump er talerør for.

– Vi må alle gå i oss selv for å jobbe mot diskriminering og for våre rettigheter, sa hun.

Nyttige Kasich

John Kasich

John Kasich takket tilhengere på valgvaken sin i Ohio i natt.

Foto: AARON JOSEFCZYK / Reuters

John Kasich satte ord på noe av det samme som Clinton da han takket for hjemmeseieren i Ohio i kveld. Med sin ene seier og 124 delegater har han en helt urealistisk vei til nominasjonen.

Men han skal ha ros or å ha drevet en ærlig og positiv valgkamp gjennom orkanen som har herjet partiet hans.

Nå er det bare ham og Ted Cruz som skal gi Trump videre kamp.

Noen eksperter mener det vil være en fordel for Trump at de henger med videre selv om det gjør det vanskeligere for hovedpersonen å vinne nok delegater.

Trump får fortsette å dominere mediene og gjøre slagmarken partiet er blitt enda mer omfattende. Og i det lange løp vil han trolig vinne enda flere bankende hjerter på det.

SISTE NYTT

Siste nytt