NRK Meny
Normal

Som en barberhøvel har skåret seg gjennom landskapet

Det går et belte av ødeleggelser fra Midtvesten ned gjennom Sørstatene, etter noen av de kraftigske tornadoene i USAs historie har herjet området.

Video fa015651-f386-477a-82c0-38571b67aaa5.jpg

Video: Ødeleggelsene etter tornadoene er enorme og strekker seg over flere delstater i Midtvesten og Sørstatene.

NRKs team i katastofeområdet, Anders Tvegård og Leif Carlsson

NRKs team i katastofeområdet er Anders Tvegård og fotograf Leif Carlsson.

Foto: NRK

Oklahoma og Missouri er hardest rammet og det er som en barberhøvel har skåret gjennom skog og mark i de to delstatene.

Les: Dette er bare begynnelsen

Enorme krefter

Redningsmannskapene leter fortsatt i ruinene i byen Joplin etter overlevende, som søndag ble hardt rammet av en av de kraftigste tornadoene noensinne målt i USA.

Minst 122 mennesker er bekreftet omkommet i byen, men fortsatt er mange hundre savnet.

Selv om tragedien er et faktum, kunne det gått så mye, mye verre. For tornadoene har holdt seg til de mer avsidesliggende strøkene i delstatene Kansas, Missouri, Oklahoma, Arkansas og Texas, men vinden feide bare med noen kilometer fra storbyen Oklahoma City tirsdag.

Veier er stengt og man kan se tydelige spor der tornadoene har fart over. Med et kremerhusaktig spor ser man løypa gjennom naturen. Biler er slengt opp i trær eller langt ut på jorder. Hus rasert og trær knust.

Kreftene er enorme.

Folk i sjokk

Folk her i Midtvesten er i sjokk. Etter å ha gjemt seg i tilfluktsrom kom mange tilbake til et hus som var knust til pinneved, der bare shampoo-flasker og hermetikkbokser lå igjen.

Amerikanerne i sørstatene er vant til tornadovarsler, og i de fleste byene og tettstedene er det et alarmanlegg som uler for å varsle når det kommer tornadoer og større orkaner.

Video Tornadoene i USA er så langt de verste på 60 år

Video: Tornadoene i USA er så langt de verste på 60 år

Men det er ikke alle som har en kjeller å gå ned i, og da har man ingen steder å gjemme seg.

Nye tornadoer på vei

Samtidig kommer det stadig nye tornadovarsler.

I april ble det registrert flere tornadoer på en måned enn noensinne.
Normalt registreres det rundt 1300 tornadoer i løpet av ett år i USA, ifølge National Weather Service. Bare i april i år var det rundt 600.

I Joplin er 2.000 hus fullstendig rasert og opptil 10.000 andre hus skadet. Bare i dette området er det ventet av prislappen for ødeleggelsene vil ligge mellom 1 og 3 milliarder dollar, eller opp til 16,5 milliarder kroner.

Området er nå erklært for nasjonalt katastrofeområde. President Barack Obama har uttrykt sin sorg, og vil komme direkte fra sitt Europa-besøk til de hardest rammede områdene søndag.

Nær 300 mennesker mistet livet i tornadoer som rammet seks delstater i slutten av april. I byen Tuscaloosa i Alabama, som ble hardest rammet, ble hele nabolag lagt i ruiner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt