NRK Meny
Normal

TV-legende takket av etter 52 år med Hillary og Oprah

Den amerikanske TV-legenden Barbara Walters ledet fredag sitt siste program, 52 år etter at hun debuterte som programleder på «Today».

Barbara Walters

Barbara Walters er blitt behørig æret de siste dagene. 12. mai ble TV-selskapet ABCs hovedkvarter i New York døpt om til «The Barbara Walters Building».

Foto: Slaven Vlasic/Getty Images / AFP

Barbara Walters og Harry Reasoner

Barbara Walters småsnakker med Harry Reasoner etter at hun 5. oktober 1976 debuterte som USAs første ankerkvinne i nyhetene på ABCs kveldsnyheter.

Foto: Apo
Barbara Walters og Yasser Arafat

Et av flere kontroversielle intervjuer Barbara Walters har gjennomført: Med Yasser Arafat i Beirut 21. september 1977.

Foto: Harry Koundakjian / Ap

Siden starten i 1962 har Barbara Walters vært et av de største navnene i amerikansk nyhetsjournalistikk.

Hun var USAs første ankerkvinne i et nyhetsprogram i beste sendetid og ledet i et kvart århundre et av USAs beste magasinprogrammer.

Hun ble nominert til hele 25 Emmy-priser og tre ganger (1975, 2003 og 2009) vant hun prisen.

– Hun gjorde noen viktige ting som vil gå inn i TV-historien, inkludert å hjelpe til å bryte opp «gutteklubben grei» i amerikansk TV-journalistikk, sier medieviteren Robert Thompson ved Syracuse University i New York til nyhetsbyrået AFP.

Intervjuet Monica Lewinsky

Gjennom 25 år, fra 1979 til 2004 var Walters programleder og produsent for magasinprogrammet 20/20.

Hun arbeidet også som korrespondent og reporter, men gjorde seg aller mest kjent for sine intervjuer.

Listen over statsledere som Barbara Walters intervjuet er som en liste over siste fjerdedel av det 20. århundrets historie: Anwar Sadat, Menachem Begin, Yasser Arafat, Sjahen av Iran, Boris Jeltsin, Vladimir Putin, Jiang Zemin, Margaret Thatcher, Fidel Castro, Indira Gandhi, Václav Havel, Muammar al-Gaddafi og Hugo Chávez er bare noen av navnene.

Hun har også intervjuet hver eneste amerikanske president og førstedame siden Richard Nixon.

3. mars 1999 satte hun amerikansk rekord for et journalistisk intervju da 74 millioner seere så hennes intervju med Monica Lewinsky.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Barbara Walters oG Fidel Castro

Det vakte stor oppsikt da Barbara Walters besøkte og intervjuet Fidel Castro på Cuba 6. juni 1977.

Foto: ABC, File / Ap

Hillary og Oprah

Oprah Winfrey (t.h.) med Barbara Walters

Oprah Winfrey (t.h.) med Barbara Walters under opptaket av Walters' siste program.

Foto: ABC, Ida Mae Astute / Ap

Fra 1997 og frem til i går har Walters også vært programleder og produsent for talkshowet The View, og det var i dette programmet hun takket av fredag.

Blant gjestene i det siste programmet var Hillary Clinton og Oprah Winfrey, to av dem som har blitt intervjuet flest ganger av Barbara Walters gjennom årene.

– Jeg kan ikke tro at denne dagen har kommet og jeg kan ikke tro at den er sann, sa Hillary Clinton til Walters under programmet.

Oprah Winfrey fortalte hvor viktig Walters hadde vært da hun startet opp sin egen karriere.

– Da jeg var på audition for min første TV-jobb, kom jeg inn og visste ikke hva jeg skulle gjøre, så jeg lot bare som om jeg var Barbara Walters, fortalte Winfrey.

Selv om Barbara Walters er blitt 84 år gammel skal hun ikke pensjonere seg. Hun skal fortsette som produsent for programmet, men skal ikke lenger være på skjermen.

Når det gjelder hennes plass i historien var Barbara Walters klar når deg gjaldt hva hun vil skal stå igjen etter henne.

– Jeg blir så stolt når jeg i dag ser alle de unge kvinnene som lager og rapporterer om nyheter. Hvis jeg har gjort noe for at det skal skje, så er det min arv, sa en rørt Barbara Walters under sitt siste TV-program.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt