NRK Meny
Normal

Barak tilbake på toppen

Israels tidligere statsminister Ehud Barak har vunnet ledervalget i det israelske arbeiderpartiet.

 

 

Ehud Barak ny leder i det israelske arbeiderpartiet.

Ehud Barak er valgt til ny leder i det israelske arbeiderpartiet.

Foto: Ariel Schalit / AP

De offisielle resultatene viser at Barak fikk 51,2 prosent av stemmene, mens den tidligere etterretningssjefen Ami Ayalon fikk 47,7 prosent.

65 år gamle Ehud Barak erstatter nåværende forsvarsminister Amir Peretz som partileder.

Barak var forsvarssjef i Israel før han ble statsminister. Han gikk av i 2001, etter den andre palestinske intifadaen og mislykkede fredssamtaler med den palestinske presidenten Yasir Arafat.

– Jeg er blitt valgt til å lede, men jeg har til hensikt å gjøre det sammen med Ami og de andre fantastiske menneskene i partiet. I dag starter den lange og vanskelige oppgaven med å samle Israel, sa Barak i en tale i natt.

Rundt 103.000 medlemmer av det israelske arbeiderpartiet hadde stemmerett i ledervalget.

Den store spenningen knytter seg nå om Barak vil trekke arbeiderpartiet fra den israelske regjeringe. Han har sagt at han vil gjøre det, men det er ikke ventet at det vil skje med det første. Barak vet trolig at han vil få problemer med å stable på beina et nytt flertall i nasjonalforsamlingen Knesset.

Og han vil trolig heller sitte i regjering med Olmert enn å se på at høyrepartiet Likud med Banjamin Netanyahu i spissen får danne ny regjering.

Arbeiderpartiet sitter i koalisjon med Olmerts sentrumsparti Kadima, og kravet om statsministerens avgang har økt i styrke siden en offisiell rapport kritiserte hans håndtering av krigen mot Hizbollah-geriljaen i Libanon i fjor.

 

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt