NRK Meny
Normal

Obama: – Kan ikke invadere hvor som helst

Obama nevnte aldri navnet på sin etterfølger da han i natt holdt sin siste tale om global terror. Allikevel var det flere klare oppfordringer til Donald Trump.

Obama under sin tale i Tampa.

Barack Obama sier det viktig å skape samarbeid fremfor å invadere.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

Trump har vært offensiv når han tidligere har snakket om å bekjempe terror. Flere har vært bekymret over hva han kan finne på når han snart overtar som president etter Barack Obama.

– I stedet for å tilby falske løfter om at vi kan bli kvitt terrorisme ved å bruke bomber, sende ut flere og flere soldater, eller å stenge oss ute fra resten av verden, må vi se godt på trusselen fra terrorister, og vi må gå etter en smart strategi som kan vare lenge, sa Obama under sin tale i Tampa i natt.

Presidenten har under sin tid redusert antall amerikanske tropper i Irak og Afghanistan fra 180.000 til rundt 15.000 i dag. Tallet inkluderer styrkene de i dag har i Syria. Dette er en politikk han håper blir videreført, men Trump har tidligere vært kritisk til måten USA forlot Irak på og har omtalt Obamas tidligere utenriksminister Hillary Clinton som en av grunnleggerne av IS.

Bygget nettverk

Donald Trump under sin tale.

Donald Trump sa i natt at USA må slutte å styrte utenlandske regjeringer.

Foto: Gerry Broome / Ap

Trump har også tidligere kritisert flere av de internasjonale avtalene USA har gjort, blant annet under Obama som president. Presidenten fremhever nettopp å skape samarbeid i stedet for konflikt.

– I stedet for å gi alt ansvaret til amerikanske styrker, i stedet for å presse frem invasjoner hvor enn det dukker opp terrorister, så har vi bygget et nettverk med samarbeidspartnere. Det sa Obama under sin tale.

I natt uttalte også Donald Trump at USA må slutte å styrte utenlandske regimer, men fokusere på å bekjempe terrorisme og å ødelegge IS, det skriver Daily Mail.

– Moralen deres synker

Obama benyttet anledningen til å kommentere offensiven USA har vært med på å orkestrere i Irak. Irakiske styrker forsøker å jage IS ut av Mosul, og Obama er fornøyd med hvordan det ser ut akkurat nå.

– IS har mistet kontroll i befolkningsrike områder. Moralen deres synker, og rekrutteringen har nesten stanset. Flere av deres sentrale personer blir fjernet og den lokale befolkningen vender seg mot IS.

Bekjemping av IS virker å være noe både Obama og Trump er enige i, selv om Trump har uttalt sin skepsis over at angrepet mot Mosul ble forhåndsannonsert. Barack Obama sitter som president frem til 20. januar

Trump vil fokusere på IS sa han i Fayetteville Fayetteville, North Carolina. Han vil ikke brruke militæret til å styrte regimer.

Trump om USAs utenrikspolitikk

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt