Hopp til innhold

Barack Obama: – Har hatt et strålende møte med Donald Trump

USAs president Barack Obama sier han vil gjøre alt han kan for at Donald Trump skal lykkes når han overtar som president. I dag møttes de to for første gang i Det hvite hus.

Donald Trump landet i Washington D.C. med sitt eget Trump-fly ved 17-tiden i dag norsk tid, før en bilkortesje fraktet den påtroppende presidenten til Det hvite hus. Der møtte han president Barack Obama.

– Vi har diskutert et bredt spekter av saker, både innenriks- og utenrikspolitiske saker, sier Barack Obama etter møtet, som fant sted i Det ovale kontor i Det hvite hus.

– Min viktigste prioritering nå er å legge til rette for en overgang som siktet at den kommende presidenten kan lykkes.

Han henvendte seg til Donald Trump og sa at han håper han og kona Melania vil føle seg velkomne i Det hvite hus.

– Jeg vil understreke overfor deg at vi vil nå gjøre alt vi kan for at du skal lykkes. For lykkes du, lykkes landet vårt, sa Obama.

Presidenten gjentok oppfordringen han kom med det han kommenterte valgresultatet i går og understreket viktigheten av å stå samlet.

– Det er viktig for oss alle, uavhengig av partitilhørighet og politiske preferanser, å stå sammen for å finne løsninger på de mange utfordringene vi står overfor, sa Obama.

Talsperson Josh Earnest i Det hvite hus sa i etterkant at Obama og Trump ikke løste alle sine uenigheter på møtet, men legger til at møtet tydeligvis var mindre «kleint» enn noen kanskje hadde ventet, melder Reuters.

Donald Trump og Barack Obama sitter sammen i Det ovale kontor med mange journalister rundt

NÅVÆRENDE OG NY PRESIDENT: President Barack Obama understreker at han vil gjøre alt han kan for at Donald Trump skal føle seg velkommen i Det hvite hus og lykkes som president.

Foto: WIN MCNAMEE / Afp

Trump: – En stor ære å være sammen med deg

Donald Trump landet i Washington D.C. med sitt eget Trump-fly ved 17-tiden i dag norsk tid, før en bilkortesje fraktet den påtroppende presidenten til Det hvite hus. Hensikten med møtet var å diskutere hvordan de skal få til en smidig overgang når Trump inntar USAs høyeste embete.

Også Trump roste møtet med Obama.

– Dette var et møte som egentlig bare skulle vare i 10–15 minutter. Vi har aldri møtt hverandre, så vi skulle bare bli kjent. Men møtet varte i nesten halvannen time, og det kunne gjerne ha vart enda lenger, sa Trump.

– Vi diskuterte mange saker, inkludert noen krevende saker, men vi snakket også om noen av de virkelig gode tingene som er oppnådd, sa Trump og la til at han ser frem til å samarbeide med Obama fremover.

– Herr president, det var en stor ære å være sammen med deg, og jeg ser frem til mange flere møter.

Samtidig som Obama og Trump snakker, hadde førstedame Michelle Obama og Trumps kone Melania et eget møte.

Vitset om Trumps «Celebrity Apprentice»

Forholdet mellom Barack Obama og Donald Trump har tidligere vært preget av vitsing, kritikk og harselering.

– De fleste kjenner dine kvalifikasjoner, og det du har utrettet, sa president Barack Obama henvendt til Donald Trump under den årlige middagen med pressekorpset i Det hvite hus i 2011.

Tegning av Det hvite hus med "Trump"-skilt og lettkledde damer i basseng utenfor

TRUMPS HUS: Slik mente Barack Obama at Det hvite hus kommer til å se ut dersom Donald Trump flytter inn i det. Tegningen er fra korrespondentmiddagen i 2011.

Foto: JASON REED / Reuters

Foranledningen for harselasen var at Trump hadde gjort det klart at han vurderte å stille som Republikanernes presidentkandidat i 2012.

Obama viste til en episode i realityserien «Celebrity Apprentice», som Trump ledet, der ett av lagene gjorde det dårlig på et restaurantkjøkken.

– Det var mange beskyldninger frem og tilbake, men du, Trump, identifiserte problemet som mangel på lederskap. Derfor skyldte du ikke på Lil Jon eller Meat Loaf, du sparket Gary Busey. Dette er den type avgjørelser som ville ha holdt meg våken om natten. Godt håndtert, sa Obama til stor latter fra salen.

Video Barack Obama raljerer over Donald Trump

– Spiser han Trump-biff mens han tvitrer fornærmelser?

Obama har gjentatte ganger vitset med Trump og har i årets valgkamp gjort det klart at han ikke synes Trump er kvalifisert til å være USAs president.

Også under korrespondentmiddagen i år fikk Trump gjennomgå da Obama inntok talerstolen. Trump var i år ikke til stede under middagen.

– Hva i all verden kan han ha funnet på i stedet? Sitter han hjemme og spiser Trump-biff mens han tvitrer fornærmelser til Angela Merkel?, sa Obama.

Som ventet hadde president Obama det morsomt på Donald Trumps bekostning under korrespondentmiddagen i Washington i går.

Obama gratulerte Trump

Etter at amerikanerne på tirsdag stemte frem Donald Trump som USAs neste president, måtte Obama bite i det sure eplet og gratulere ham med valgseieren.

Obama gjorde det klart at han vil sørge for en fredelig maktovertakelse og inviterte Trump til Det hvite hus i ettermiddag.

Trump skal i dag også møte Paul Ryan, republikanernes leder i Representantenes hus, for å diskutere partiets politiske agenda.

Donald Trump tas i ed som president 20. januar neste år.

Donald Trump viser tommelen opp etter valgseieren

VALGVINNEREN: Donald Trump kunne vise tommelen opp da han inntok talerstolen etter å ha vunnet presidentvalget, og det var klart at han er USAs neste president.

Foto: MARK WILSON / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt

Minst tre personar drepne etter skyting i Las Vegas

Ytterlegare éin person ligg på sjukehuset med livstruande skader. Motivet til gjerningspersonen er ukjent.