NRK Meny
Normal

Barack Obama skal forklare valgnederlaget

Demokratene gikk på et sviende nederlag i nattens mellomvalg. Nå har Republikanerne full kontroll over Kongressen og Barack Obama kan gå to tunge år i møte.

Obama holdt pressemøte

President Barack Obama la an en forsonende tone da han møtte pressen for første gang etter Demokratenes nederlag i det amerikanske mellomvalget.

For første gang siden valgresultatet var klart vil USAs president Barack Obama i kveld klokken 20.50 fortelle hvordan han har tenkt til å samarbeide med Kongressen etter at Republikanerne nå har flertall både i Representantenes hus og i Senatet.

Uten støtte i Kongressen vil Obama slite med å få igjennom reformene han har lovet, og Republikanerne vil ha nok makt til å stanse alle utnevnelser han måtte gjøre av dommere, blant dem høyesterettsdommere, ambassadører og statsråder.

Republikanerne har allerede annonsert at de vil bruke sin nye makt til å presse gjennom den omstridte oljeledningen Keystone XL, og muligens avvikle noen begrensninger på CO2-utslipp og hakke løs på helsereformen.

Obama vil da stå overfor valget mellom å søke kompromisser og dermed fire på noen av sine ønsker, eller å nedlegge veto mot nye lover og slik framstå som en negativ og lite samarbeidsvillig president.

For hvis Obama synes han har hatt det vanskelig med Kongressen frem til nå, så er det kanskje ingenting mot den nye hverdagen han kan komme til å møte fra årsskiftet.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Grafikk - kongressvalget 2014» i nytt vindu

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt