Barack Obama (D)

47 år gamle Barack Obama er sønn av en hvit mor og en fraværende kenyansk far.

Barack Obama
Foto: Kevork Djansezian / AP

Som en del av den yngre generasjonen av afro-amerikanske ledere, representerer han suksessen – men ikke den historiske kampen – til den amerikanske borgerrettsbevegelsen.

Som en del av den yngre generasjonen av afro-amerikanske ledere, representerer han suksessen – men ikke den historiske kampen – til den amerikanske borgerrettsbevegelsen.

Nett-TV: Dette er Barack Obama

Galleri: Obamas liv i bilder

I kampanjen hans for å vinne Demokratenes presidentnominasjon, brukte han mantraene «Forandring» og «Håp,» kombinert med en ukonvensjonell og moderne organisasjon, for å spille en av USAs tyngste politiske institusjoner – Bill og Hillary Clinton – over sidelinjen.

Slik ble han den første svarte amerikaner til noensinne å stå øverst på et av de store partienes stemmesedler i presidentvalget.

«Skremmende flaks»

I to år, i tiden mellom utdanning ved Columbia og Harvard, hadde Obama stillingen som samfunnsorganisator på Chicagos fattige sørside, South Side. Han ble frustrert av erfaringene han gjorde, og bestemte seg for å forsøke å få til forandring fra innsiden, og han vant et sete i delstatssenatet i Illinois.

Obama har skrevet om sin «skremmende flaks» i politikken, men i biografien finner vi også et feilslått forsøk på å danke ut Bobby L. Rush, en helt blant svarte velgere, fra Kongressen.

Mange anklaget Obama for utålmodighet da han annonserte at han ønsket seg Demokratenes presidentnominasjon etter å bare ha tjent Senatet i Washington i to år.

Han sto overfor en vanskelig avgjørelse etter talen han holdt på partiets landsmøte i 2004 – en tale som banet vei for hans raske vei mot toppet av partiet. Væpnet med en enestående karisma og et populært og fast syn på krigføringen i Irak, valgte han likevel å kaste seg inn i nominasjonskampen, til tross for relativt liten erfaring fra nasjonal politikk.

Mottatt som en rockestjerne

Time magazine omtalte senator Obama som "Amerikas heteste politiske fenomen", mens fjernsynets eget fenomen, Oprah Winfrey, ba om at han skulle offentliggjøre presidentkandidaturet sitt på hennes program.

På en boklanseringsturne bare en måned før mellomvalget i 2006, ble Obama mottatt som en rockestjerne over alt der han reiste.

Obama er kjent for å vektlegge «det store bildet» og er flink til å delegere oppgaver. I et intervju med New York Times i sommer, sa Obama at ”selv om noen til slutt blir skuffet over meg, finner de likevel noe de liker.”

Obama har unngått å identifisere seg 100 prosent med partiet sitt, selv om stemmene han har avgitt i Senatet har vært overveldende liberale. Den nyskapende Internett-kampanjen hans har både understreket kallet om en ny type politikk og hjulpet ham å samle inn rekordstore beløp, fra både små og store donorer.

Blir sammenlignet med JFK

Obama spiller basket og er ofte å finne på gymmen, og hans unge alder og løfterike taler gjør at han har blitt sammenlignet med John F. Kennedy.

Obama vil bare ha tjenestegjort i fire år i Senatet når valget er over - mindre enn selveste John F. Kennedy hadde gjort da han ble valgt til president i 1960.

Men han representerer det samme håpet og fremtiden som JFK gjorde for 49 år siden, da han ble tatt i ed på Capitol.

SISTE NYTT

Siste nytt