Banksjef arrestert på Island

Myndighetene på Island har arrestert den tidligere administrerende direktøren for den kollapsede banken Kaupthing.

Hovedkvarteret til Kaupthing på Island

Reykjavik-hovedkvarteret til den islandske banken Kaupthing.

Foto: OLIVIER MORIN / AFP

Hreidar Mar Sigurdsson er den første banktoppen som arresteres etter at økonomien på Island kollapset, melder nyhetsbyrået AP.

Børsjuks og forfalskede dokumenter

Ifølge statsadvokaten som jobber med å etterforske hvordan Kaupthing gikk konkurs i oktober 2008, er Sigurdsson mistenkt for å ha forfalsket dokumenter og for å ha brutt børslover for å tjene penger til seg selv.

Sigurdsson sitter nå i varetekt i Reykjavik frem til fengslingshøringen på fredag. Statsadvokat Olafur Thor Hauksson sier til AP at han kommer til å be om at den tidligere banksjefen holdes i varetekt i to uker på grunn av fare for bevisforspillelse og for at han ikke skal ødelegge den pågående etterforskningen.

Sigurdsson kan anke til høyesterett dersom statsadvokatens ønske etterkommes i Reykjaviks distriktsrett.

Statsadvokat Hauksson fikk jobben av den islandske regjeringen med å undersøke om det lå noe kriminelt bak bankens kollaps, som også sendte Islands samlede økonomi utfor stupet.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt