Flykter fra Catalonia

En av storbankene har allerede vedtatt at hovedkontoret skal flyttes ut av Catalonia. Flere andre står i kø. De frykter tap av kunder dersom Catalonia løsriver seg fra Spania.

BANK-SABADEL-RESULTS

FLYTTER: Han tar hovedkontoret til banken vekk fra Barcelona. Bildet av styreleder Josep Oliu i Banco de Sabadell er tatt i 2016.

Foto: LLUIS GENE / AFP

Banco Sabadell SA med hovedkontor i den katalanske byen Barcelona bestemte sent torsdag kveld at de flytter ut av regionen.

Nytt hovedsete blir i byen Alicante, trygt utenfor det området som om en stund kanskje ikke er Spania.

I dag møtes styret i banken CaixaBank SA for å diskutere flytting av hovedkontoret til øygruppa Balearene.

Det skriver Bloomberg.

SPAIN-CATALONIA

BESTEMMER I DAG: Hovedkontoret til Caixabank kan snart være vekk fra bybildet i Barcelona. Planen er å flytte til en øy i Middelhavet.

Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP

Vanskelig etter folkeavstemningen

– Den politiske situasjonen er et stort problem for disse bankene, sier Cesar Molinas til Bloomberg. Han grunnla investeringsbyrået Maula Paucis.

– De ønsker ikke at kundene i Madrid skal se på dem som katalanske banker, og de ønsker ikke at kundene i Barcelona skal se på dem som spanske banker. De går på tynn is.

BBC melder at markedet allerede har belønnet Banco Sabadell SA med en sterk oppgang på børsen i Madrid.

MARKETS-stock exchange in Madrid

BØRSURO: Aksjemarkedet i Madrid har sett store svingninger siden folkeavstemningen.

Foto: ANDREA COMAS / Reuters

Kanskje ikke så alvorlig

Samtidig er det klart at signalene i markedet tyder på en del optimisme.

I dagene etter folkeavstemningen var det klare negative reaksjoner. Det vanlig at en usikker politisk situasjon straffer selskaper med fall i børsverdi.

På torsdag steg kursene igjen. Flere som Bloomberg har snakket med sier det er på grunn av det som blir oppfattet som en mer forsonende linje fra separatistene i Catalonia.

– I markedene så de etter tegn på en mer rasjonell løsning, og nå ser det ut til at vi har en slik, sier Alberto Espelosin til Bloomberg. Han er fondsforvalter i Abante AsesoresGestion.

– Det er bra å se at begge sider er villige til å ha en slags form for dialog.

Torsdag anklaget den katalanske presidenten Carles Puigdemont landets ledelse i Madrid for den «katastrofale» håndteringen av krisen, men sa samtidig at han var mottagelig for forhandlinger.

SPAIN-POLITICS/CATALONIA

ÅPNER FOR DISKUSJON: Presidenten i Catalonia, Carles Puigdemont, fortalte folket at han ikke ville bøye seg for utpressing, men at han samtidig var åpen for forhandlinger.

Foto: VINCENT WEST / Reuters

Likevel nok av mørke skyer

Mer bensin blir kastet på bålet i dag av Audiencia Nacional, eller Nasjonaldomstolen, i Madrid.

Domstolen har innkalt ledelsen i den katalanske regionale politistyrken. Mistanken er at det regionale politiet ikke gjorde nok for å beskytte det statlige politiet under aksjonene som ble gjennomført i forbindelse med folkeavstemningen.

Domstolen har også innkalt lederne i to separatistorganisasjoner som deltok i planleggingen og gjennomføringen av avstemningen.

Separatistene i Catalonia truer fortsatt med å erklære uavhengighet, og det er noe som kan skje i det katalanske parlamentet på mandag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt