NRK Meny
Normal

Flomvann nordfra, tidevann sørfra

I morges ble det målt ny rekordhøy vannstand i elva gjennom Bangkok. Nå venter innbyggerne på at flomvannet fra nord skal møte tidevannet fra sør og oversvømme byen.

En munk ved et oversvømt tempel i Bangkok

En munk ventet på lavvann ved et oversvømmet tempel i Bangkok fredag. Men det er større fare for at vannet vil stige.

Foto: BAZUKI MUHAMMAD / Reuters

Det vil trolig skje i morgen, lørdag. Værmeldingen lover fortsatt regn i Bangkok.

Fredag morgen ble vannet i elva Chao Phraya, som renner gjennom byen, målt til 2,47 m over havets middelhøyde, melder Bangkok Post.

Trakk seg tilbake igjen

Vannet flommet over dikene og rundt keiserpalasset i sentrum av Bangkok, men trakk seg tilbake da det ble lavvann i Thailand-bukta. Tidevannet kommer opp elva to ganger i døgnet.

I stadig nye distrikter i hovedstaden blir folk bedt om å dra. Andre steder i byen blir folk bare anbefalt å flytte ut. Men fortsatt er store deler både i sentrum og i utkanten ikke oversvømmet. Selv om flomvannet nå omringer Bangkok fullstendig.

Fredag hadde innbyggerne i sju distrikter nord i Bangkok fått beskjed om å evakuere. Her stiger vannet jevnt. Få av dem får hjelp av myndighetene til å dra, de aller fleste er overlatt til seg selv.

Men det skal være klargjort leirer i høyreliggende strøk som kan ta imot dem som ikke har noen andre steder å dra.

Veier er forsvunnet under hav av gjørme, eller omgjort til kanaler. I dag foreslo myndighetene å kutte 5–6 meter brede grøfter på tvers av hovedveiene ut fra byen. For veiene demmer opp vannet og hindrer det i å flyte videre mot sjøen.

Det er imidlertid svært delte meninger om dette vil gjøre mer skade enn gagn. Og trafikken ville få enda større problemer enn den allerede har.

Bangkoks innbyggere evakuerer seg selv

En jevn strøm av folk flykter fra hovedstaden, men må stort sett stole på seg selv.

Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / Afp

Ressurssterke drar sørover

Fra alle kanter av byen strømmer folk ut – i busser eller privatbiler. Trafikkaoset gjør det vanskelig å få til en effektiv evakuering. Regjeringen har erklært en femdagers «kriseferie» så folk får tatt vare på eiendelene sine eller flyttet ut.

De som har mer ressurser, har dratt til Thailands mange feriesteder, som ikke er rammet av flom.

I Hua Hin, halvannen time fra hovedstaden lenger sør langs Thailand-bukta, forteller norske Alvin Leer at folk har strømmet til på flukt fra flomvannet i Bangkok. Han bor fast i Hua Hin, og sier at også deres nærbutikker er i ferd med å slippe opp for viktige varer som drikkevann, egg, kjøtt og ris.

Fortsatt er den internasjonale flyplassen i Bangkok åpen, og myndighetene tror den vil komme uskadd gjennom flommen. Innenriksflyplassen på den motsatte siden av byen har vært stengt i flere dager med en halv meter vann på rullebanen.

Don Mueang-flyplassen ved Bangkok

Don Mueang-flyplassen ved Bangkok er av naturlige grunner stengt.

Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / Afp

Frustrerende informasjon

En relativt fersk statsminister Yingluck Shinawatra har fått en vanskelig start på regjeringsperioden sin. Mange er misfornøyd med hvordan hun har taklet krisen.

Det har vært mange motstridende beskjeder til de frustrerte innbyggerne som har ventet på flomvannet i dagevis. Ikke minst fordi Bangkok blir styrt av opposisjonen, som av prinsipp ofte er uenig med Shinawatra.

I går kan det ha virket som om statsministeren kastet inn håndkleet, da hun ble sitert slik:

«Hvis vi prøver å stå imot naturkreftene i den voldsomme mengden med flomvann, kommer vi ikke til å vinne. »

Helt uvanlig store mender monsunregn har falt over Thailand og skapt flom helt siden juli.

Flomvannet på vei mot Bangkok

Mye flomvann – rødt på bildet – er på vei til Bangkok nordfra. Store vannmengder er fortsatt på vei sørover.

Foto: UNOSAT, FN
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt