NRK Meny
Normal

Ban som president?

Fns generalsekretær seiler opp som Sør-Koreas mest populære presidentkandidat, selv om han ikke innrømmer slike ambisjoner.

Fns generalsekretær Ban Ki-moon og artisten Psy

POPULÆRE: FNs generalsekretær Ban Ki-moon og artisten Psy er to av Sør-Koreas mest populære menn.

Foto: Eskinder Debebe / Ap

Ban Ki-moon er blitt så populær i hjemlandet at han nærmest har fått rockestjerne-status.

– Han er den mest populære, både uttalte, og uuttalte presidentkandidaten, sier forsker ved Brookings-instituttets senter for Øst-Asiatiske studier, Katharine Moon, til Foreign Policy.

I henhold til en koreansk meningsmåling, som ble gjort sist oktober, fikk han nesten fire av ti stemmer.

– Vi snakker om nesten tre ganger mer enn neste på lista. Det er enormt i Korea, sier Moon.

– Enormt i Korea

Både regjeringspartiet og opposisjonspartiene prøver å kapre Ban Ki-moon som kandidat, fordi de ønsker å slå mynt på folks begeistring for ham. Men da hovedpersonen besøkte Seoul sist uke, ba han om ro.

– Jeg ber dere slutte å gjette om meg og mine fremtidige politiske aktiviteter, og lar være å gjøre meningsmålinger som gjelder mitt navn, sa han, ifølge Foreign Policy.

FNs generalsekretær på en pressekonferanse hos EU-kommisjonen

FNs generalsekretær er 70 år gammel, men spås likevel en lysende fremtid som president i Sør-Korea. Her taler han på en pressekonferanse etter å ha besøkt EU-kommisjonen i mai.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Ban Ki-moon er ikke ferdig med sin andre og siste periode som FNs generalsekretær før i desember 2016, men noen mener at han kan komme til å gå av tidligere, for å satse på en presidentkampanje.

– Jeg setter pris på om den koreanske befolkningen kan gi meg muligheten til å få en vellykket avslutning på min periode som generalsekretær i FN, og så kan jeg etterpå føle meg belønnet for mitt arbeid og stolt møte dere i Korea, sa Ban.

– Lar døren stå åpen

Han mener at spørsmål om han skal avslutte sitt oppdrag i FN før tiden, for å bli president, skaper «ekstremt unødvendige spekulasjoner».

Men slike uttalelser slukker ikke interessen for den 70 år gamle tidligere utenriksministeren, som fikk enda flere stjerner da han planla et besøk til Nord-Korea, sist uke.

Vertsnasjonen avlyste i siste øyeblikk, men han var nære på å bli den første generalsekretæren fra FN som besøkte Nord-Korea på 20 år.

– Det faktum at Ban ikke tydelig avviser at han kommer til å stille i valget, tyder på at han er interessert og ønsker å la den døren stå åpen, sier forsker Jeong Han Wool, ved Øst-Asia-instituttet i Seoul, til Bloomberg.

Spøkefulle Ban

Ban Ki-moons popularitet kan skyldes at landet strever, både med økonomien og korrupsjonsskandaler, mens Ban, i sin rolle som FN-sjef, oppfattes som helten for fred, menneskerettigheter og likhet.

Han er dessuten ikke bare den alvorlige tørrpinnen han kan fremstå som.

Da han for tre år siden ble avbildet sammen med artisten Psy, som har laget den verdensberømte låten «Gangnam Style», sa Ban spøkefullt at han følte seg satt i skyggen.

"Jeg er litt sjalu. For to dager siden sa noen til meg at jeg er den mest berømte koreaneren i verden. Nå må jeg gi avkall på det. Jeg har ingen anger, sa Ban, ifølge Ap.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt