Hopp til innhold

Ban ønsker gjenvalg som FN-sjef

FNs generalsekretær Ban Ki-moon vil denne uken formelt erklære at han ønsker en ny periode som sjef.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon

FNs generalsekretær Ban Ki-moon tror mer på en dempet tilnærming enn sine forgjengere.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Den tidligere sørkoreanske utenriksministeren har allerede fått lovnader om støtte fra USA og andre nøkkelmedlemmer av FNs sikkerhetsråd, ifølge diplomater som nyhetsbyrået Reuters har snakket med.

– Så nær 100 prosent som det går an

Ban kommer mandag morgen til å møte FNs såkalte Asia-gruppe, FN-land fra Asia og Midtøsten, for diskutere kandidaturet hans.

Etterpå er det ventet en pressekonferanse der han vil offentliggjøre at han søker en ny periode ved roret. Bans første periode som FN-sjef går ut 31. desember i år. Ingen andre har foreløpig sagt at de vil utfordre ham.

– Jeg tror Bans sjanser til å sitte i en ny periode er så nær 100 prosent som det går an å komme, sier en FN-diplomat til Reuters.

Veto-landene bestemmer

Offisielt velges FNs generalsekretær av den 192 land store generalforsamlingen, etter anbefaling fra FNs sikkerhetsråd.

I realiteten er det de fem landene med vetorett - Frankrike, Kina, Russland Storbritannia og USA - som bestemmer hvem som får toppjobben. Avgjørelsen hos disse fem landene blir så godkjent av alle 15 landene i Sikkerhetsrådet og generalforsamlingen.

Det formelle gjenvalgsprosessen for Ban bør være over innen utgangen av juni.

Gratulerte ikke fredsprisvinneren

Bans dempede tilnærming og skale engelskuttale har skilt ham fra sin mer tydelige forgjenger, Kofi Annan. Annan havnet blant annet på kollisjonskurs med USA da han kalte president George W. Bush sin krig i Irak for «ulovlig».

Men diplomater roser Ban for hans utrettelige klimakamp og jobben med å ruste ned atomvåpen.

De siste fire årene har Ban blitt kritisert av menneskerettighetsgrupper fordi han stoler for mye på den dempede diplomatiske tilnærmingen. Han har også fått kritikk for å ikke ta opp menneskerettigheter i samtaler med blant annet Kina.

Generalsekretæren ble kraftig kritisert da han i fjor ikke nevnte menneskerettigheter eller fengslingen av Nobelpris-vinner Liu Xiaobo under et møte med Kinas president Hu Jintao. Ban gratulerte aldri Liu, og han oppfordret aldri til å løslate ham.

Men Bans nylige støtte til militær innblanding i Libya og Elfenbenskysten, og hans offentlige uttalelser til støtte for demokrati-demonstrantene i Nord-Afrika og Midtøsten, har gjort ham mer populær hos USA og i europeiske land - selv om Russland og Kina skal være minde begeistret.

Likevel har verken Kina eller Russland større innvendinger mot å la Ban sitte i en periode til, og det er ventet at de vil støtte kandidaturet hans, ifølge diplomater.

SISTE NYTT

Siste nytt